Komáromi Jókai palacsinta, avagy az írófejedelem bablevese szilárd változatban

Gasztro

Komáromi Jókai palacsinta, avagy az írófejedelem bablevese szilárd változatban

A Jókai bablevesről talán már mindannyian hallottunk. És a Jókai palacsintáról? Jómagam nemrég ismerkedtem meg vele komáromi látogatásom során. Olyannyira meglepődtem azon, hogy késsel-villával faltam a jó bablevesből ismert ízeket, olvadtak a textúrák a nyelvemen, hallgattam a palacsinta születéstörténetét, és közben egyre az járt a fejemben, hogy száz év múlva féltve őrzött legenda lehet az alig egy éves ételköltemény. Hazaérve persze elkészült nálunk is, hogy leteszteljem, mit szól hozzá a bableveskedvelő siserehad. Megnyalták utána mind a tíz ujjukat!

Hogyan született meg a Jókai palacsinta? Erről Proczeller Tamást, a komáromi Tourinform iroda vezetőjét, egyben a palacsinta-kitaláló csapat oszlopos tagját kérdeztem.

„A Jókai palacsinta egy hosszabb folyamat eredménye. Jó ideje szerettük volna Dél-Komárom gasztronómiai palettáját színesíteni. Először egy menüsorra gondoltunk, élén a Jókai bablevessel, hiszen Jókai Mór városunk szülöttje. A teljes menüt elvetettük, maradt a Jókai bableves – de hová lehetne egy bablevesbe valami helyi csavart vinni? Amitől egyedi lesz, ami országosan, vagy azon is túl viheti Komárom város jó hírét? Az együtt gondolkodásba sokan becsatlakoztak. Ekkor futott a közösségi médiában a Komgasztro című sorozatunk, ahol sorra jártuk és kóstoltuk végig Komárom éttermeit. Ennek utolsó adásában Sági Szilárd gasztrokibic álmodta tányérra a Jókai palacsintát, ami a palacsinta „szilárd” változata. Véletlen, de jól összecseng a séf neve a leves késsel-villával fogyasztható változatának halmazállapotával.

Fotó: Proczeller Tamás @komárommarketing

 

Tovább olvasok

A tányéron palacsintába tekerve a bableves sűrűje, egységben a magyar gyomornak mindenképpen kedves dolgokkal. Nem egy Jókai bableves lé nélkül: annál finomabb és rafináltabb, de az írófejedelem kedvenc levesének ízvilágát kínálja.

Úgy gondoltuk, ez a palacsinta szimbolizálja a két város, Észak- és Dél Komárom összetartozását. A város szlogenje is az: Komárom határtalanul jó.

Az ételek és az ízek nem ismernek határokat, határtalanul ötvözik a hagyományokat az újdonság erejével.”

Fotó: Proczeller Tamás @komárommarketing 

Hol kóstolhatunk most Komáromban járva Jókai palacsintát?

„Észak-Komáromban a Bella étterem jó ideje az étlapjára tűzte. Az április végi Komáromi Napok rendezvénysorozat alkalmával szélesebb körben fogják kínálni az éttermek, és lesz egy food truck is, ahol ízelítő falatokat kaphatunk belőle. Mert a Jókai bableves így átváltozott igazi food-truck étellé. Szeretnénk, ha minél többen megismernék, vinnék a hírét.”

Fotó: Proczeller Tamás @komárommarketing 

Aki pedig otthon szeretné kipróbálni, milyen is a szilárd halmazállapotú Jókai bableves, íme, a recept:

Komáromi Jókai palacsinta

Hozzávalók

  • 10 dkg száraz kolbász
  • 25 dkg füstölt főtt csülök vagy füstölt-főtt tarja 0,50 kg
  • 1 paradicsomos babkonzerv  
  • 1 nagy fej lilahagyma 
  • étolaj 
  • só, bors 
  • szójaszósz
  • balzsamecet
  • 1,5 dl habtejszín 
  • 4 dl tejföl 
  •  a palacsintához:
  • 15 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • szódavíz

A sütéshez: olaj

Fotó: Proczeller Tamás @komárommarketing

Elkészítés

A kolbászt hosszában félbe, majd negyedekre vágjuk, végül vékonyan felszeleteljük. Kevés zsiradékon pirítjuk addig, amíg a zsírját kiengedi. Ha szépen megpirult, szűrőkanállal kiszedjük. A főtt-füstölt csülökből néhány szép szeletet vágunk, pirosra sütjük, a tálaláshoz félretesszük. A többi húst apróra vagdaljuk, majd a kolbászos zsíron megsütjük. A szépen megpirult csülökkockákat szintén félretesszük. A zsiradékhoz kevés vizet öntünk, hogy a pörzsanyagot feloldjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a finomra aprított lilahagymát. Amikor szépen karamellizálódott, a hagyma felét kivesszük, a visszamaradt hagymához adjuk a babot. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés vizet öntünk alá. Beledobjuk a csülökkockákat, a pirított kolbász felét, és összeforraljuk. Szójaszósszal és balzsamecettel ízesítjük, majd az egészet pépesítjük.

A maradék kolbászból aprítógéppel morzsát készítünk. A tejfölt egy kis sóval és a tejszínnel habosra keverjük.

A palacsinta tésztához a felvert tojáshoz felváltva adjuk a lisztet és a szódavizet, megsózzuk. Szorgalmasan kevergetve simára eldolgozzuk. A masszából beolajozott serpenyőben kb. 22 cm átmérőjű palacsintákat sütünk.

A Komáromi Jókai palacsinta tálalása

A kész palacsintát egy kanál csülkös babpürével megkenjük, és a kolbászmorzsával megszórjuk. A tészta négy szélét felhajtjuk, majd felgöngyöljük, négybe vágjuk.  A tányért megkenjük a tejfölös krémmel. A négy palacsintadarabot a tejfölös alapra állítjuk, egy-egy darab sült csülökszelettel koronázzuk. Mellé egy kis halom pirított hagyma kerül, végül kolbászmorzsával megszórjuk.

 

Már követem az oldalt

X