Hozzávalók (6 főre)
- 1 füstölt sertéscsülök
- 60 dkg bab
- sárgarépa
- paszternák
- fehérrépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- só
- bors
A rántáshoz:
- zsír
- liszt
- őrölt pirospaprika
- 1 fej fokhagyma
A babfőzelékhez:
- rántás (fokhagyma ízlés szerint, zsír, liszt, őrölt pirospaprika)
- lilahagyma
- ecet
Elkészítés
A csülköt feltesszük főni annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi. Ha már félpuhára főtt, akkor hozzáadjuk az előző este beáztatott babot. Amikor a lé ismét felforrt, akkor tesszük bele, a megtisztított, darabokra vágott zöldségeket és az apróra vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és készre főzzük a levest. A végén a szokásos módon egy fokhagymás rántást készítünk, amit a levesbe keverünk és már csak egyet forralunk rajta és készen is van.
Ezután szedjük csak ki a levesből a babnak több mint a felét, ebből készítjük a főzeléket. Most is egy fokhagymás rántást készítünk, amit a bableves levével (néhány kanálnyi) hígítunk. Ezzel sűrítjük a főzeléket.
Tálaláskor félkarikára vágott lilahagymával és ecettel kínáljuk.