Gasztro

Kerekrépás lepény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 nagy ek. zsír
  • 1 tojássárgája
  • 1 púpos tk. só
  • 1 tk. cukor
  • kb. 2,5 dl tej

A tetejére:

  • 3 nagy fej kerekrépa
  • 1 ek. zsír
  • 1 kk. só
  • frissen őrölt bors
  • ½ kk. reszelt szerecsendió
  • 1 dl tej
  • 3 dl tejföl
  • fél szál kolbász

Elkészítés 

A zsírt elmorzsoljuk a lisztben, és elkeverjük benne a sót. A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk, hogy felfusson. Amikor már jó habos az élesztős tej, belekeverjük a tojássárgáját, és hozzáadjuk a liszthez. A szokásos módon sima, levegős tésztát dagasztunk belőle. 

Ezután vékonyan beolajozzuk a tészta tetejét, hogy ne száradjon ki, és letakarva, meleg helyen akár egy órát is pihentetjük, hogy szép habosra megkeljen.

 

Közben a kerekrépát almareszelőn lereszeljük, egy kis zsíron megpároljuk.  Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Ezután hagyjuk hűlni.

A megkelt tésztát kerek formára nyújtjuk, és kizsírozott sütőformába helyezzük. Ráhalmozzuk a párolt kerekrépát és a karikára vágott kolbászt, majd 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Végül meglocsoljuk a tejföllel, és további 10-15 percre visszatesszük a sütőbe. Amikor a tejföl pirulni kezd, elzárjuk a sütőt. Langyosan tálaljuk.

Ajánljuk még:

Hidegtálak karácsonyi hangulatban, egyszerűen

Ha nem vagy konyhatündér, akkor is tudsz varázsolni a konyhában! Olyan egyszerű vendégváró tálakat ajánlok, amelyeket tényleg bárki el tud készíteni. Nem kell sütni, nem kell főzni, nem kell bonyolult konyhai gyakorlatokat végezni. A titok csak annyi, hogy jó minőségű alapanyagokat szerezz be, és induljon a fantáziád. Elő a varázspálcával!