Gasztro

Kemencés, rakott kapros-túrós csusza

Fantasztikus recept!

Hozzávalók

  • 25 dkg házi csusza- vagy lebbencstészta
  • 45 dkg túró
  • 33 dkg tejföl
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 2 csokor kapor

Elkészítés

A füstölt szalonnát apróra vágjuk, zsírjára kisütjük, és a pörcöt leszűrve félretesszük. A tésztát – a szokásos módon – sós vízben kifőzzük.

Egy szalonnazsírral kikent tűzálló tálba egy vékony réteg tésztát terítünk, rámorzsolunk egy réteg nádudvari túrót, egy kevés szalonnapörcöt, megsózzuk, és meglocsoljuk a finomra metélt kaporral elkevert nádudvari tejföllel. Erre ismét tésztaréteg jön, majd ismét túró. Felváltva addig rétegezzük, amíg tart a hozzávalókból. 

 

A tetejére nádudvari túrónak kell kerülnie, amelyet megszórunk szalonnapörccel, rálocsolunk 1-2 evőkanál szalonnazsírt. 

Felfűtött forró kemencébe helyezzük, és megsütjük.

Ajánljuk még:

„Már csak mi maradtunk mézeskalácsosok Debrecenben” – a Radics Mézes műhelyben Radics Zoltánnal beszélgettünk

Alig tíz évre rá, hogy 2014-ben a debreceni mézeskalácsosság bekerült a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei értéktárba, már csak egyetlen működő mézeskalácsos műhelyt találunk Debrecenben. A híres debreceni mézes tányért ma már csak Radics Zoltán fiatal mézeskalács készítő mester készíti, aki édesapjától, Radics Lászlótól tanulta a mesterséget. Vajon képes lesz fennmaradni ez a több száz éves hagyomány? Mi kell ahhoz, hogy megőrizzük? A szaktudás és a rengeteg munka bizonyosan nem elegendő hozzá – ez derült ki Radics Zoltánnál tett látogatásunk alkalmával is.