Gasztro

Kemencés, rakott kapros-túrós csusza

Fantasztikus recept!

Hozzávalók

  • 25 dkg házi csusza- vagy lebbencstészta
  • 45 dkg túró
  • 33 dkg tejföl
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 2 csokor kapor

Elkészítés

A füstölt szalonnát apróra vágjuk, zsírjára kisütjük, és a pörcöt leszűrve félretesszük. A tésztát – a szokásos módon – sós vízben kifőzzük.

Egy szalonnazsírral kikent tűzálló tálba egy vékony réteg tésztát terítünk, rámorzsolunk egy réteg nádudvari túrót, egy kevés szalonnapörcöt, megsózzuk, és meglocsoljuk a finomra metélt kaporral elkevert nádudvari tejföllel. Erre ismét tésztaréteg jön, majd ismét túró. Felváltva addig rétegezzük, amíg tart a hozzávalókból. 

 

A tetejére nádudvari túrónak kell kerülnie, amelyet megszórunk szalonnapörccel, rálocsolunk 1-2 evőkanál szalonnazsírt. 

Felfűtött forró kemencébe helyezzük, és megsütjük.

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.