Hozzávalók:
- 1 kg vaddisznóoldalas
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 db sárgarépa
- 1-2 db petrezselyemgyökér
- 1 db kisebb zellergumó
- 2-3 fej vöröshagyma egészben
- 3 db paprika
- 2 db babérlevél
- ½ l víz
- 2-3 dl étolaj
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál mustár
- Saját készítésű fűszerkeverék:
- kb. 1 evőkanál só,
- 1 dkg őrölt bors,
- 0,5 dkg őrölt kömény,
- 2 dkg szárított fokhagymapor,
- 0,5 dkg görög fűszerkeverék.
Elkészítés:
A vaddisznóhúst a sütéshez előkészítjük és hagyományos módon két bordaíves szeletre vágjuk, majd az előre összeállított fűszerkeverékkel alaposan megszórjuk. A befűszerezett oldalast, a csíkokra vágott füstölt szalonnával vegyesen kiterítve, egy fedeles sütőedénybe helyezzük és ráhalmozzuk a megtisztított, hosszában kettévágott zöldségeket.
Aláöntjük a vizet, rátesszük a két babérlevelet, és belocsoljuk az egészet az étolajjal, majd a lefedett sütőedényben helyezzük be a felfűtött kemencébe. Ha nincs kemencénk, akkor sütőben is elkészíthetjük, csak tovább fog tartani a párolási és sütési folyamat. Az étel elkészítés ideje függ a malac korától, és a konyhánk felszereltségétől, de átlagosan kb. másfél órán keresztül (legalább 180 fokon) pároljuk a húst.
Ha úgy ítéljük, hogy a hússzeletek kellően megpuhultak (könnyedén elhagyják a csontot), akkor leszedjük a húsról a zöldségeket, és a mustárral elkevert tejföllel elborított vaddisznó oldalast a kemencébe visszahelyezve még egy kicsit mindkét oldalán megpirítjuk.
Az elkészített sültet párolt vegyes zöldségkörettel, vagy tepsis burgonyával tálaljuk.
Ajánljuk még: