Kemencében párolt és sült vaddisznóoldalas

Gasztro

Kemencében párolt és sült vaddisznóoldalas

 

Hozzávalók:

  • 1 kg vaddisznóoldalas
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 db sárgarépa
  • 1-2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db kisebb zellergumó
  • 2-3 fej vöröshagyma egészben
  • 3 db paprika
  • 2 db babérlevél
  • ½ l víz
  • 2-3 dl étolaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál mustár
  • Saját készítésű fűszerkeverék:
    • kb. 1 evőkanál só,
    • 1 dkg őrölt bors,
    • 0,5 dkg őrölt kömény,
    • 2 dkg szárított fokhagymapor,
    • 0,5 dkg görög fűszerkeverék.

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A vaddisznóhúst a sütéshez előkészítjük és hagyományos módon két bordaíves szeletre vágjuk, majd az előre összeállított fűszerkeverékkel alaposan megszórjuk. A befűszerezett oldalast, a csíkokra vágott füstölt szalonnával vegyesen kiterítve, egy fedeles sütőedénybe helyezzük és ráhalmozzuk a megtisztított, hosszában kettévágott zöldségeket.

Aláöntjük a vizet, rátesszük a két babérlevelet, és belocsoljuk az egészet az étolajjal, majd a lefedett sütőedényben helyezzük be a felfűtött kemencébe. Ha nincs kemencénk, akkor sütőben is elkészíthetjük, csak tovább fog tartani a párolási és sütési folyamat. Az étel elkészítés ideje függ a malac korától, és a konyhánk felszereltségétől, de átlagosan kb. másfél órán keresztül (legalább 180 fokon) pároljuk a húst.

Ha úgy ítéljük, hogy a hússzeletek kellően megpuhultak (könnyedén elhagyják a csontot), akkor leszedjük a húsról a zöldségeket, és a mustárral elkevert tejföllel elborított vaddisznó oldalast a kemencébe visszahelyezve még egy kicsit mindkét oldalán megpirítjuk.

Az elkészített sültet párolt vegyes zöldségkörettel, vagy tepsis burgonyával tálaljuk.