Keleti csemege

Gasztro

Keleti csemege

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 25 dkg kristálycukor
  • 5 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg dióbél
  • 2 db ostyalap
  • 10 dkg fekete csokoládé

 

Tovább olvasok

A cukrot egy vastag aljú lábosban nem túl erős lángon elkezdjük olvasztani. Fontos, hogy eközben ne kavargassuk, ne mozgassuk, mert csomós lesz. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a puha vajjal, majd a teljesen olvadt karamellbe keverjük. Vigyázva, apránként kezdjük beleönteni a tojásos vajat, nehogy leforrázzon bennünket a kicsapó gőz! A tűzön kevés ideig még kevergetjük, hogy a krém megfőjön. Sűrűnek és sötét karamell színűnek kell lennie.

Végül lehúzzuk a tűzről a lábast, majd a durvára vágott diót is hozzáadjuk. Ezután máris kenjük rá az egyik ostyalapra. A másik lapot rátesszük a tetejére, óvatosan eligazgatjuk a tenyerünkkel, majd az egészet lenyomtatjuk egy nehezebb tárggyal, és egy éjszakát így pihentetjük.

Másnap gőz fölött felolvasztunk egy tábla csokoládét, és vékonyan behúzzuk vele a csemege tetejét.

Tudd meg, hogyan készíthetsz könnyen, egyszerűen egy csodás tökmagos tortalapot Borbás Marcsi receptje alapján! 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.