Kecskesajtos sült zöldségek

Gasztro

Kecskesajtos sült zöldségek

Friss nyári recept!

Hozzávalók

  • 15 dkg húsos szalonna
  • 10-12 szem újburgonya
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 10 dkg kecskesajt
  • 1 csokor petrezselyem

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A húsos szalonnát felkockázzuk, majd kevés zsiradékon elkezdjük pirítani. Ha már megpirult, rádobjuk a feldarabolt újburgonyát, a karikára vágott hagymát és a megtisztított, felkarikázott sárgarépát.

Ha a zöldségek megpuhultak és szép pirult színük lett, akkor rámorzsoljuk a kecskesajtot. Óvatosan átforgatjuk az egészet. Amint a sajt olvadni kezd, lehúzzuk a tűzről, és azonnal tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

„Rőzsét, rőzsét, adjanak rőzsét! Ha nem adnak rőzsét, elvisszük a tőkét!” – Szent Iván éji hagyományok

Ha azt mondod, szerelem, azt mondom, tűzugrás. Ha azt mondod, varázslatok éjszakája, azt mondom, szent ünnep. Ha azt mondod, Keresztelő Szent János, azt mondom, Szent Iván. A nyári napforduló előtt néhány nappal tüzek gyúlnak, régi hagyományok kelnek életre, a hosszú nappalt és a rövid éjszakát, a fény eljövetelét ünnepeljük. De hogy valójában miről is szól ez a tüzes-mágikus éjszaka, hogyan lett a pogány rituáléból keresztény ünnep, miért Iván és nem János, s vajon hogyan él tovább a hagyomány, arról Burján István néprajzkutatóval beszélgettünk.