Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 3 db tojás
- kb. 2 dl víz
- szerecsendió
- só
Mártás:
- 5 dkg vaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 dl alaplé
- 10 dkg érett hegyi sajt
- 10 dkg gouda
A tálaláshoz:
- snidling
Elkészítés
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd a vajban elkezdjük dinsztelni. Lassú tűzön hagyjuk karamellizálódni, és közben vigyázunk, hogy ne égjen meg. Ha elkészült, hozzáadjuk a felmelegített alaplevet vagy húslevest, és az egészet felforraljuk. A sajtokat lereszeljük, és a hagymás alapléhez adjuk. Ez a mártás addigra legyen kész, mikorra a tészta pont megfő! Kóstoljuk is meg, és ha szükséges, adjunk hozzá sót.
A tésztához a lisztet kikeverjük a tojásokkal és a vízzel. Annyi vizet adunk hozzá, hogy olyan állaga legyen, mint a nokedlinek. Nem elég csak simára keverni, hanem alaposan, levegősre ki kell dolgozni egy fakanállal. Közben reszelt szerecsendióval és sóval ízesítjük.
Ha a tészta elkészült, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk bele. Ha feljöttek a galuskák a víz tetejére, máris leszűrjük, és beleforgatjuk a sajtos mártásba, majd aprított snidlinggel szórjuk meg a tetejét. Azonnal tálaljuk egy finom ecetes salátával.
Érdemes egy felmelegített tálban az asztalra tenni, hogy minél krémesebb maradjon a mártás.
Ajánljuk még: