Käsespätzle

Gasztro

Käsespätzle

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • kb. 2 dl víz
  • szerecsendió

Mártás:

  • 5 dkg vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 dl alaplé
  • 10 dkg érett hegyi sajt
  • 10 dkg gouda

A tálaláshoz:

  • snidling

Elkészítés

A vöröshagymát finomra vágjuk, majd a vajban elkezdjük dinsztelni. Lassú tűzön hagyjuk karamellizálódni, és közben vigyázunk, hogy ne égjen meg. Ha elkészült, hozzáadjuk a felmelegített alaplevet vagy húslevest, és az egészet felforraljuk. A sajtokat lereszeljük, és a hagymás alapléhez adjuk. Ez a mártás addigra legyen kész, mikorra a tészta pont megfő! Kóstoljuk is meg, és ha szükséges, adjunk hozzá sót.

A tésztához a lisztet kikeverjük a tojásokkal és a vízzel. Annyi vizet adunk hozzá, hogy olyan állaga legyen, mint a nokedlinek. Nem elég csak simára keverni, hanem alaposan, levegősre ki kell dolgozni egy fakanállal. Közben reszelt szerecsendióval és sóval ízesítjük.

Ha a tészta elkészült, forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk bele. Ha feljöttek a galuskák a víz tetejére, máris leszűrjük, és beleforgatjuk a sajtos mártásba, majd aprított snidlinggel szórjuk meg a tetejét. Azonnal tálaljuk egy finom ecetes salátával.

Érdemes egy felmelegített tálban az asztalra tenni, hogy minél krémesebb maradjon a mártás.

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.