Hozzávalók
A tésztához:
- 4 db tojás
- 17 dkg kristálycukor
- 9 dkg porcukor
- 8 dkg liszt
- 1 csipet só
A krémhez:
- 5 dl tejszín
- 5 dkg porcukor
- 6 db lapzselatin
- 4 ek. tej
Az összeállításhoz:
- 1 kis üveg baracklekvár
Elkészítés
Három tojást szétválasztunk. A fehérjéket 9 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük, majd beleszitáljuk a porcukrot, és addig verjük, amíg azzal is teljesen elkeveredik. Ezután egy habzsákba töltjük, amelyre sima csövet rakunk. Ezzel alakítjuk ki a kardinális három lapját. Minden egyes lap három csík fehérjehabból és a közéjük nyomott tojássárgájás habból áll.
Ehhez a művelethez egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és erre nyomunk rá háromszor három vastag csíkot a fehérjehabból. Az összetartozó csíkok között hagyjunk egy centiméternyi helyet.
A tojások sárgáját és az egész tojást a maradék cukorral gyönyörű, krémes habbá verjük. Hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk. Ezt a keveréket is habzsákba töltjük, majd szintén egy sima csővel kinyomjuk a fehérjecsíkok között hagyott helyekre.
Előmelegített, 150 fokos sütőbe rakjuk a tepsit, ám ezúttal légkeverést nem használunk. Fél óra elteltével kivesszük a sütőlemezt, majd hagyjuk a süteményt kicsit hűlni. A sütő hőmérsékletét levesszük 100 fokra, majd mehetnek is vissza a kardinálislapok. Újabb fél órán át szárítjuk, s ha letelt az idő, kivesszük őket. Rövid idő múlva óvatosan megmozdítjuk mindegyik lapot, hogy leváljanak a sütőpapírról.
Míg hűlnek, elkészítjük a krémet. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Ha megpuhultak, kicsavarjuk belőlük a vizet, majd a négy evőkanál tejjel együtt lassan felmelegítjük. Amint elolvadtak a lapok, le is húzzuk a tűzről az edényt.
A jéghidegre hűtött tejszínhabot közepes fokozaton elkezdjük habbá verni. Közben hozzácsorgatjuk a tejben feloldott zselatint is. Ha már majdnem kész a habunk, hozzáadjuk kanalanként a porcukrot is.
Végül összeállítjuk a süteményt. Az első lapot egy hosszúkás tálcára rakjuk, megkenjük baracklekvárral, és egy habzsákból csillagcsővel kinyomjuk a tejszínhab felét úgy, hogy teljesen befedje a lapot. Ezután óvatosan ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük lekvárral, majd jöhet a hab maradék része. Végül a harmadik lap következik.
Ezután egy egész napot kell várnunk a kóstolással, hiszen a kardinális szeletnek állnia kell, hogy összeérjen. Közben a lapok belseje meg fog puhulni, de kívül roppanós marad.