Kardinális

Gasztro

Kardinális

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4 db tojás
  • 17 dkg kristálycukor
  • 9 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 5 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 6 db lapzselatin
  • 4 ek. tej

Az összeállításhoz:

  • 1 kis üveg baracklekvár

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés:

Három tojást szétválasztunk. A fehérjéket 9 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük, majd beleszitáljuk a porcukrot, és addig verjük, amíg azzal is teljesen elkeveredik. Ezután egy habzsákba töltjük, amelyre sima csövet rakunk. Ezzel alakítjuk ki a kardinális három lapját. Minden egyes lap három csík fehérjehabból és a közéjük nyomott tojássárgájás habból áll.

Ehhez a művelethez egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és erre nyomunk rá háromszor három vastag csíkot a fehérjehabból. Az összetartozó csíkok között hagyjunk egy centiméternyi helyet.

 

A tojások sárgáját és az egész tojást a maradék cukorral gyönyörű, krémes habbá verjük. Hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk. Ezt a keveréket is habzsákba töltjük, majd szintén egy sima csővel kinyomjuk a fehérjecsíkok között hagyott helyekre.

Előmelegített, 150 fokos sütőbe rakjuk a tepsit, ám ezúttal légkeverést nem használunk. Fél óra elteltével kivesszük a sütőlemezt, majd hagyjuk a süteményt kicsit hűlni. A sütő hőmérsékletét levesszük 100 fokra, majd mehetnek is vissza a kardinálislapok. Újabb fél órán át szárítjuk, s ha letelt az idő, kivesszük őket. Rövid idő múlva óvatosan megmozdítjuk mindegyik lapot, hogy leváljanak a sütőpapírról.

Míg hűlnek, elkészítjük a krémet. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Ha megpuhultak, kicsavarjuk belőlük a vizet, majd a négy evőkanál tejjel együtt lassan felmelegítjük. Amint elolvadtak a lapok, le is húzzuk a tűzről az edényt.

 

A jéghidegre hűtött tejszínhabot közepes fokozaton elkezdjük habbá verni. Közben hozzácsorgatjuk a tejben feloldott zselatint is. Ha már majdnem kész a habunk, hozzáadjuk kanalanként a porcukrot is.

Végül összeállítjuk a süteményt. Az első lapot egy hosszúkás tálcára rakjuk, megkenjük baracklekvárral, és egy habzsákból csillagcsővel kinyomjuk a tejszínhab felét úgy, hogy teljesen befedje a lapot. Ezután óvatosan ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük lekvárral, majd jöhet a hab maradék része. Végül a harmadik lap következik.

Ezután egy egész napot kell várnunk a kóstolással, hiszen a kardinális szeletnek állnia kell, hogy összeérjen. Közben a lapok belseje meg fog puhulni, de kívül roppanós marad.

 

Ajánljuk még:

Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

A hagyomány szerint zöldcsütörtökön – az utolsó vacsorára emlékezve – friss zöldekből készült ételeket illik fogyasztani. Idén szerencsénk van, hiszen hamarabb érkezett a tavasz, és már bőven van madársaláta, sóska és csalán, de zsenge spenótot is lehet már látni a kiskertekben. Többségünk a piacról szerzi be ilyenkor a főzelékhez, leveshez valót, és bár a tradicionális receptek szerint nemcsak húsmentesen kell ezekből elkészíteni a napi betevőt, hanem szigorúan böjtösen is, állati zsiradék és fehérje nélkül, ma már az is méltányolható, ha valaki legalább arra figyel, hogy valóban kerüljön zöld az asztalra zöldcsütörtökön. Ehhez adunk néhány tippet.

 

Már követem az oldalt

X