Kardinális

Gasztro

Kardinális

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4 db tojás
  • 17 dkg kristálycukor
  • 9 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 5 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 6 db lapzselatin
  • 4 ek. tej

Az összeállításhoz:

  • 1 kis üveg baracklekvár

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés:

Három tojást szétválasztunk. A fehérjéket 9 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük, majd beleszitáljuk a porcukrot, és addig verjük, amíg azzal is teljesen elkeveredik. Ezután egy habzsákba töltjük, amelyre sima csövet rakunk. Ezzel alakítjuk ki a kardinális három lapját. Minden egyes lap három csík fehérjehabból és a közéjük nyomott tojássárgájás habból áll.

Ehhez a művelethez egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és erre nyomunk rá háromszor három vastag csíkot a fehérjehabból. Az összetartozó csíkok között hagyjunk egy centiméternyi helyet.

 

A tojások sárgáját és az egész tojást a maradék cukorral gyönyörű, krémes habbá verjük. Hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk. Ezt a keveréket is habzsákba töltjük, majd szintén egy sima csővel kinyomjuk a fehérjecsíkok között hagyott helyekre.

Előmelegített, 150 fokos sütőbe rakjuk a tepsit, ám ezúttal légkeverést nem használunk. Fél óra elteltével kivesszük a sütőlemezt, majd hagyjuk a süteményt kicsit hűlni. A sütő hőmérsékletét levesszük 100 fokra, majd mehetnek is vissza a kardinálislapok. Újabb fél órán át szárítjuk, s ha letelt az idő, kivesszük őket. Rövid idő múlva óvatosan megmozdítjuk mindegyik lapot, hogy leváljanak a sütőpapírról.

Míg hűlnek, elkészítjük a krémet. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Ha megpuhultak, kicsavarjuk belőlük a vizet, majd a négy evőkanál tejjel együtt lassan felmelegítjük. Amint elolvadtak a lapok, le is húzzuk a tűzről az edényt.

 

A jéghidegre hűtött tejszínhabot közepes fokozaton elkezdjük habbá verni. Közben hozzácsorgatjuk a tejben feloldott zselatint is. Ha már majdnem kész a habunk, hozzáadjuk kanalanként a porcukrot is.

Végül összeállítjuk a süteményt. Az első lapot egy hosszúkás tálcára rakjuk, megkenjük baracklekvárral, és egy habzsákból csillagcsővel kinyomjuk a tejszínhab felét úgy, hogy teljesen befedje a lapot. Ezután óvatosan ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük lekvárral, majd jöhet a hab maradék része. Végül a harmadik lap következik.

Ezután egy egész napot kell várnunk a kóstolással, hiszen a kardinális szeletnek állnia kell, hogy összeérjen. Közben a lapok belseje meg fog puhulni, de kívül roppanós marad.

 

 

Már követem az oldalt

X