Karcsú körték költészete – tálalva!

Gasztro

Karcsú körték költészete – tálalva!

A régi magyar kertekbe körtét ültettek a fiúgyermeknek. Azt mondják, a körte-forma a legnőiesebb testalkat, így mondhatjuk, hogy a körte a legnőiesebb gyümölcs. Készítsünk belőle olyan finomságokat, amelyek különleges ízvilágukkal kiemelik a körte aromáját, de egyben meg is őrizzük a kecses körte-alakot! Ideális választás vasárnapi desszertnek!

Marcipános rántott körte

Hozzávalók

  • 4 db érett, de nem puha körte
  • 1 citrom leve
  • 8 dkg marcipánmassza
  • 1 evőkanál körtepálinka

A bundázáshoz:

  • 8 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 8 dkg zsemlemorzsa

A sütéshez: olaj

Marcipános rántott körte – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Tovább olvasok

Elkészítés

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kivájjuk, majd citromlével meglocsoljuk. A marcipánmasszát a körtepálinkával összegyúrjuk, azután négy kis golyócskát formálunk belőle. A marcipángolyókat egy-egy fél körtébe nyomjuk a magház helyére és hozzáillesztjük az előzőleg a vágásfelületével lisztbe mártott másik felét. A megtöltött körtéket lisztbe, felvert tojásba majd zsemlemorzsába forgatjuk és bő, forró olajban néhány perc alatt körös-körül aranysárgára sütjük.

Sült körte szedermártásban

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 4 szép nagy, érett körte
  • 4 dkg vaj
  • 8 dkg durvára tört dió
  • 20 dkg szeder
  • 8 dkg méz
  • 1,5 dl édes vörösbor

Elkészítés

A körtéket vajjal megkenve tűzálló tálba tesszük, rászórjuk a durvára vágott diót és előmelegített sütőben 200 °C fokon 10-15 percig sütjük. Ezalatt a szedret megtisztítjuk, a szép szemeket félretesszük. A többit (kb. a 2/3 részét) turmixgépbe rakjuk. Hozzáadjuk a mézet, a vörösbort és simára keverjük. A sült körtéket egyenként tányérra helyezzük. A szedermártásba belekeverjük a gyümölcsszemeket, és a körték közé öntjük. A megpirult diót ráhintve, azon forrón kínáljuk.

Körte lasagne

Hozzávalók

  • 4 nagyobb körte
  • 2 evőkanál citromlé
  • 20 dkg juhsajt
  • 10 dkg krémsajt
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • csipetnyi só és bors
  • 4 evőkanál zabpehely

Körte lasagne – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A körtéket vékonyan meghámozzuk, majd annyi citromos vízben, amennyi ellepi, 1 percig főzzük. A juhsajtot összemorzsoljuk, a vajkrémmel simára keverjük, azután sóval, borssal és a finomra vagdalt bazsalikomlevéllel ízesítjük. A lecsepegtetett körtéket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a bazsalikomos sajtkrémmel mindegyiket megkenjük, és a körtét összeillesztjük. Szárazon pirított zabpehellyel meghintve tálaljuk előételként vagy borkorcsolyának.