Marcipános rántott körte
Hozzávalók
- 4 db érett, de nem puha körte
- 1 citrom leve
- 8 dkg marcipánmassza
- 1 evőkanál körtepálinka
A bundázáshoz:
- 8 dkg liszt
- 2 tojás
- 8 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez: olaj
Marcipános rántott körte – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kivájjuk, majd citromlével meglocsoljuk. A marcipánmasszát a körtepálinkával összegyúrjuk, azután négy kis golyócskát formálunk belőle. A marcipángolyókat egy-egy fél körtébe nyomjuk a magház helyére és hozzáillesztjük az előzőleg a vágásfelületével lisztbe mártott másik felét. A megtöltött körtéket lisztbe, felvert tojásba majd zsemlemorzsába forgatjuk és bő, forró olajban néhány perc alatt körös-körül aranysárgára sütjük.
Sült körte szedermártásban
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 4 szép nagy, érett körte
- 4 dkg vaj
- 8 dkg durvára tört dió
- 20 dkg szeder
- 8 dkg méz
- 1,5 dl édes vörösbor
Elkészítés
A körtéket vajjal megkenve tűzálló tálba tesszük, rászórjuk a durvára vágott diót és előmelegített sütőben 200 °C fokon 10-15 percig sütjük. Ezalatt a szedret megtisztítjuk, a szép szemeket félretesszük. A többit (kb. a 2/3 részét) turmixgépbe rakjuk. Hozzáadjuk a mézet, a vörösbort és simára keverjük. A sült körtéket egyenként tányérra helyezzük. A szedermártásba belekeverjük a gyümölcsszemeket, és a körték közé öntjük. A megpirult diót ráhintve, azon forrón kínáljuk.
Körte lasagne
Hozzávalók
- 4 nagyobb körte
- 2 evőkanál citromlé
- 20 dkg juhsajt
- 10 dkg krémsajt
- 8-10 bazsalikomlevél
- csipetnyi só és bors
- 4 evőkanál zabpehely
Körte lasagne – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A körtéket vékonyan meghámozzuk, majd annyi citromos vízben, amennyi ellepi, 1 percig főzzük. A juhsajtot összemorzsoljuk, a vajkrémmel simára keverjük, azután sóval, borssal és a finomra vagdalt bazsalikomlevéllel ízesítjük. A lecsepegtetett körtéket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a bazsalikomos sajtkrémmel mindegyiket megkenjük, és a körtét összeillesztjük. Szárazon pirított zabpehellyel meghintve tálaljuk előételként vagy borkorcsolyának.
Ajánljuk még: