Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 ek cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 25 dkg karamellás csokoládépasztilla
- 7 dkg vaj
- egy csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 3 dl tej
Elkészítés
Az élesztőt egy deciliter langyos tejben felfuttatjuk egy kevés cukorral. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, elkeverjük benne a maradék cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy jól formázható, rugalmas tésztát kapjunk. Figyeljünk, hogy ne legyen túlságosan lágy. Ha a tésztánk összeállt, 2-3 adagban beledolgozzuk a puha vajat is. Ezután vékonyan lisztezett deszkán alaposan kidolgozzuk. Ha már szép sima a felülete, akkor a dagasztótálat kiolajozzuk, belerakjuk a tésztát, gondosan letakarjuk, és langyos helyen kelni hagyjuk. Közben a csokoládét felolvasztjuk gőz fölött.
Ha a tésztánk megkelt, két részre osztjuk. Az egyik felét egy sütőpapíron háromszög alakúra nyújtjuk. Nagy tepsiben fogjuk sütni, ehhez méretezzük. Ha elkészültünk a nyújtással, akkor a tésztát megkenjük az olvasztott csokoládéval. Ezután a tészta másik felét is ugyanekkorára nyújtjuk szintén egy sütőpapíron. Óvatosan átemeljük a másikra, és ráigazgatjuk, hogy teljesen befedje a csokoládéval megkent tésztadarabot. Ezután fogunk egy jó éles kést, és elkezdjük vízszintesen feldarabolni a tésztát úgy, hogy középen hagyunk egy részt, ami egyben marad. Ez lesz a fa törzse.
Ettől kifelé indulva szabdaljuk fel a tésztát csíkokra. Mindegyik csíkot óvatosan megfogjuk, és párszor megtekerjük, míg el nem érünk a fenyőfánk csúcsához. Ha elkészültünk, vékonyan lekenjük felvert tojással, és egy picit hagyjuk még kelni. A sütőt előmelegítjük száznyolcvan fokra, és ha a kalács megkelt, akkor be is rakjuk sülni. Akkor van készen, ha gyönyörű aranybarna a felülete. Ekkor kivesszük a sütőből, és kedvünk szerint dekoráljuk olvasztott csokoládéval vagy apró cukordíszekkel.
A cikk megjelenését a Metro támogatta.
Ajánljuk még: