Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 2 ek méz
- 1 ek szódabikarbóna
- 3 db tojás
- 55 dkg félfogós liszt (rétesliszt és finomliszt fele-fele arányban)
- 3 ek natúr kakaó
Krém:
- 4,5 dl sűrített tej (cukrozatlan)
- 3 tojássárgája
- 10 dkg kristálycukor
- 2 ek méz
- 20 dkg vaj
A tetejére: 4-5 dkg fekete csokoládé
Elkészítés
A krémhez a sűrített tejet elkeverjük a cukorral, majd 15 percig forraljuk. A tojássárgákat kikeverjük, majd a forró tejből kiszedünk egy merőkanálnyit, és elkeverjük vele. Ezután a tojásos keveréket visszaöntjük a többi tejhez, és rövid ideig főzzük. Közben a mézet is belerakjuk. Ha látjuk, hogy krémes lesz és elkezd szépen sűrűsödni a keverék, akkor van készen. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a felkockázott vajat. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt, a vaj be fogja húzni a krémet, de nem lesz nagyon sűrű.
A tésztához a vajat, a cukrot és a mézet összemelegítjük, és hagyjuk, hogy a keverék elkezdjen kissé karamellizálódni. Ekkor hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd lehúzzuk a tűzről. A lisztet elkeverjük a kakaóval, majd hozzáadjuk a vajas keveréket. A három tojással együtt összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, öt adagra osztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Minden tésztaadagot 21x21 cm-es négyzetre nyújtunk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk. 6-7 percig sütjük, majd hagyjuk mindegyiket teljesen kihűlni.
Végül összeállítjuk a süteményt. Betöltjük a lapokat a krémmel úgy, hogy a sütemény tetejére is jusson egy réteg. Reszelt fekete csokoládéval díszítjük a tetejét, majd legalább három órára hűtőbe rakjuk. Egy éjszakát is hagyhatjuk. Tálalás előtt egy órával érdemes kivenni a hűtőből.
A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.
Ajánljuk még: