Hozzávalók
A galuskához:
- 4 db tojássárgája
- kb.100 g szénsavas víz
- 150 g finomliszt
- 1 kk. só
Az élesztőmártáshoz:
- 20 g sült élesztő
- 50 g víz
- 100 g vaj
- 7 g 5%-os ecet
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
Az összeállításhoz:
- 4 szelet szatmári kacsamáj
- friss szarvasgomba
- reszelt parmezán
- jus
Elkészítés
A galuskához a lisztet, a tojások sárgáját és a szódavizet csomómentesre kikeverjük. Sóval ízesítjük. Annyi szódát adagoljunk hozzá, hogy kicsit lágyabb állagú keveréket kapjunk, mint a hagyományos nokedlitészta. Ha elkészültünk, lefóliázzuk a keverőtálat, és a hűtőbe rakjuk pihenni a galuskatésztát legalább egy órára.
Az élesztőmártáshoz 10 dkg nyers élesztőt egy sütőpapírral bélelt tepsibe morzsolunk. Elterítjük, majd 160 fokos sütőbe rakjuk 50 percre. Ezután hagyjuk kihűlni, hogy a maradék víztartalma is el tudjon párologni. Végül kávédarálón porrá őröljük. A mártáshoz kimérünk 20 grammot belőle, és elkeverjük 50 g vízzel. Feltesszük főni. Amikor egyet rottyant, adunk hozzá sót, cukrot és ecetet, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a hideg, felkockázott vajat.
Ha a galuskatészta megpihent, a szokásos módon sós vízbe szaggatjuk és megfőzzük. Leszűrjük, majd kissé átöblítjük, de figyelünk, hogy ne hűtsük ki. Ezután egy serpenyőbe rakjuk, és meglocsoljuk az élesztőmártással. Átkeverjük, és ha a mártás szépen rátapadt a galuskákra, már készen is vagyunk. Ekkor reszelünk rá egy kevés parmezánt is.
A hideg kacsamájat forró késsel ujjnyi szeletekre vágjuk. Enyhén sózzuk, majd forró serpenyőben kevés zsiradékon kérget sütünk rá. Végül 120 fokra betesszük a sütőbe 2 percre. Azonnal, forrón tálaljuk a galuskával, a jus-vel, illetve friss szarvasgombával.