Juhtúrós sztrapacska

Gasztro

Juhtúrós sztrapacska

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • kb. 25 dkg liszt
  • 1 db tojás


  • 15 dkg húsos szalonna
  • 45 dkg juhtúró

  • A tálaláshoz zsíros tejföl

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés:

A burgonyát nyersen lereszeljük. Összedolgozzuk a liszttel, a tojással és a sóval. Olyan állagú tésztát kell kapnunk, mint amikor nokedlit készítünk. Ha túlságosan lágy lenne, akkor nyugodtan tegyünk még hozzá lisztet. Ezután forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk bele a tésztát.

A szalonnát felaprítjuk, és egy serpenyőben kipirítjuk a zsírját. Alacsony lángon kezdjük a pirítást, és az elején adjunk hozzá egy deciliternyi vizet is. Így biztosan jó ropogós lesz. Ha elkészültünk, a pörcöket kiszedjük, és félrerakjuk a tálaláshoz. A maradék zsiradékban felforrósítjuk a juhtúrót, majd ebbe a forró juhtúróba szedjük ki a főzővízből a galuskákat. (Semmi esetre se mossuk le őket!)

Jól átkeverjük az ételt, és azonnal tálaljuk. A tetejét megszórjuk a pörccel. Aki szeretne, tehet rá egy adag jó zsíros, sűrű tejfölt is.

 

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!