Gasztro

Isteni rizskoch – szörppel bolondítva

Borbás Marcsi receptje

 Hozzávalók:

  • 50 dkg kerekszemű, nagy keményítőtartalmú rizs (rizottó rizs)
  • 1 liter zsíros tej
  • 3 dl zsíros tejszín
  • 2 dl víz
  • 1 csipet só
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg vaj
  • 5 db tojássárgája
  • 5 db tojásfehérje 
  • 6 púpozott tk búzaliszt

A tepsi kikenéséhez:

  • 2 dkg vaj
  • 2 ek zsemlemorzsa

A tálaláshoz gyümölcsszörp.

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A rizskoch alapja egy krémes állagú tejberizs. Első lépésként a rizst kevés vízzel folyamatosan kevergetve felpuhítjuk. Amikor a víz majdnem teljesen elforrt, ráöntjük a tejet és a tejszínt, majd beleszórunk egy csipet sót.

 
Borbás Marcsi konyhájában így készült

Gyakori kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg kellően megpuhul. Fontos, hogy ne főzzük teljesen sűrűre, úgy lesz a végére finom, krémes állaga. Ha nagyon besűrűsödne, akkor adhatunk még hozzá egy kis tejet. Ha elkészült a rizs, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét, a megmosott mazsolát és a reszelt citromhéjat is, majd az egészet jól elkeverjük. Ha elkészült, hagyjuk langyosra hűlni. Ezután keverjük hozzá a vajjal kihabosított tojássárgákat, majd pedig a lisztet. Végül a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a tejberizshez forgatjuk.

Végül egy közepes méretű, magas falú tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a masszát.  200° C-os, előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Egy finom gyümölcsszörppel leöntve tálaljuk.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ez a recept is része Borbás Marcsi február havi menütervének. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során. A menütervet és a bevásárlólistát ITT találod. 

A cikk a Pölöskei támogatásával készült.

Ajánljuk még:

550 év után is izgalmas: az első nyomtatott szakácskönyv tanulságai

A gasztronómia Boccacciója – mondja Bartholomaeus Platináról a világ első szakácskönyvének szerzőjéről a magyar kiadás előszava. Hogy ez mennyire találó felütés, csak később derül ki: a gyönyör, az egészség és a jobbnál jobb receptek tökéletes összefonódása szervezi a fejezeteket, igazi gasztronómiai időutazásra hívva az olvasót. Nem egyszerű szakácskönyv ez, inkább egyfajta kultúrtörténeti ínyencség, amibe érdemes belekóstolni!