Hozzávalók:
A pácoláshoz:
- 60 dkg csirkemell
- 1,5 dl Magyar Natúr Joghurt
- 1 ek citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk kurkuma
- friss gyömbér
- 1 kk őrölt chili ízlés szerint
- só
A főzéshez:
- 3 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 3 dl tejszín
- 10 db mandula
- 2 dkg hideg Magyar Vaj
- vajas fűszerkeverék
Vajas fűszerkeverék:
- 3 dkg Magyar vaj
- 1 ek olívaolaj
- 2 rúd fahéj
- 1 kk kardamom
- 1 gerezd fokhagyma
- friss gyömbér
- chili ízlés szerint
- 3 dl passzírozott paradicsom
- só
- 1 ek garammasala
Elkészítés:
A csirkét felkockázzuk, majd elkeverjük a joghurttal, a sóval, a felaprított fokhagymával és a fűszerekkel. Legalább 3 órát hagyjuk a hűtőben állni, de az sem árt, ha egy egész éjszakát pácolódik a hús.
A vajas fűszerkeverékhez a vajat az olajjal felolvasztjuk egy mélyebb serpenyőben, majd beledobjuk a fahéjrudakat, a reszelt gyömbért, a felaprított fokhagymát és a chilit. Ha intenzíven érezzük már a fűszerek illatát, akkor az edénybe öntjük a paradicsomot is. Ízesítjük garammasalával, kevés vízzel felengedjük, majd kb. 30 perc alatt sűrűre összefőzzük. Szükség szerint hígíthatjuk még egy kis vízzel. Végül a fahéjrudakat kivesszük belőle. Közben kóstoljuk meg, és ha szeretjük, akkor bátran adjunk még hozzá chilit vagy akár gyömbért is.
A csirkét vaj és olaj keverékén elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a vajas fűszerkeveréket, és kb. 20 percig főzzük az egészet kis lángon. A mandulát egy késsel felaprítjuk, és ezt is az ételhez adjuk. Főzés közben szépen be fog sűrűsödni a szaft. Ha szükséges, adunk hozzá még sót. Végül beleöntjük a tejszínt, krémesre beforraljuk, majd lezárjuk alatta a tüzet, és beledobunk egy darab hideg vajat. Ezzel is elkeverjük, majd forrón tálaljuk. Nagyon finom rizzsel vagy naan kenyérrel.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta