Így készíthetsz igazán jó kovászos uborkát

Gasztro

Így készíthetsz igazán jó kovászos uborkát

Nagymamám szerint a kovászos uborka nemcsak a nyár egyik legfinomabb étele, hanem egyben kiváló antidepresszáns is, ami jól elkészítve nemcsak hangulatunkon javít, hanem valódi energiával és tápanyagok egész hadával tölti fel testünket és lelkünket egyaránt. Ehhez azonban tudni kell azokat az apró fortélyokat, amik igazán jóvá teszik – ebben szeretnénk most segíteni!

Amikor nekikezdünk egy étel elkészítésének, az első és legfontosabb, amire ügyelnünk kell, az az alapanyagok minősége. Ez kiemelten fontos a kovászos uborka esetében is: igyekezzünk vegyszermentesen termelt, kovászolásra alkalmas fajtából választani, és olyan uborkákat válogatni, amik megfelelően kemények. Azok a darabok, amiknek a két vége már puhul, nem alkalmas kovászolásra- ezeket tegyük vissza, és válasszunk helyettük másikat!

Akár kertünkben szedjük, akár vásároljuk az uborkákat, két nagyon fontos hozzávalóról ne feledkezzünk meg: az egyik a friss, zsenge kapor, a másik a kiváló aromájú fokhagyma.

Nem árt, ha van odahaza egy kevés babérlevél, egész bors vagy mustármag, és a kenyérről se feledkezzünk meg! A kenyér esetében figyelnünk kell arra is, hogy igazi, kovászos kenyérrel dolgozzunk, mert csak ezzel lesz igazán finom a végeredmény is, ráadásul a kovászos kenyér természetes savassága miatt kevésbé hajlamos a penészedésre!

Fotó: Unsplash / Jonathan Pielmayer

Tovább olvasok

A kovászos uborka elkészítéséhez szükségünk lesz nagy befőttesüvegekre, amiket alaposan kitisztítunk, majd a megmosott, levágott szélű uborkákat szépen sorba belehelyezzük. Tapasztalatom szerint az ízek akkor érnek össze a legjobban, ha betartjuk a rétegezés szabályait: alulra is kerüljön a kaporból, fokhagymából és a választott fűszerekből, és ne felejtsük el hosszában bevágni az uborkákat sem!

Érdemes függőlegesen berakosgatni az uborkákat, mert ezzel tudjuk legjobban kihasználni a teret. Az első uborkasorra jöhet egy újabb fűszeres réteg, majd újabb uborka sor, amit szintén egy fűszer réteggel zárhatunk. Ha megtelt az üveg, öntsük fel a sós felöntőlével, és tegyünk szikkasztott kovászos kenyeret a tetejére. A kovászolásra készen álló uborkás üvegünket végül fedjük le egy tányérral, és tegyük ki a teraszra vagy az erkélyre!

Nagyon fontos, hogy nincs szükség tűző napra a kovászoláshoz!

A folyamat elindulásához a meleg bőven elég, így ha a hőmérséklet megfelelő, még félárnyékos helyen is kiválóan elkészíthető. Sokkal többet ártunk, ha a tűző napon akarjuk gyorsítani a folyamatot: ettől megpuhul, de akár meg is nyúlhat, és élvezhetetlenné válhat.

Fotó: Unsplash / Monika Gravkowska

Ha jó az idő, 2-3 nap alatt készen is van: ilyenkor a levét leszűrjük, visszaöntjük, és hűtőbe helyezzük. Vannak viszont olyan háziasszonyok, akik kenyér helyett a krumplira esküsznek – többek között azért, mert a krumplival kovászolt uborkák levét nem kell leszűrni, elkészülés után mehet egyenest a hűtőbe. Ha egy kicsit betekintünk a kulisszák mögé, akkor az is kiderül, hogy miért lehet kedvelt helyettesítője a krumpli a kenyérnek. Elsősorban azért, mert a burgonya antimikrobiális hatású, a benne lévő aszpartil proteázok miatt. Így a kovászolás közben erjedéslassítóként hat, ami a végeredményben úgy lesz észrevehető, hogy az uborkák roppanósabbak maradnak.

Egyébként hasonló hatással rendelkezik a fokhagyma, bors, de még a torma is: ez esetben a hatás azért nem érvényesül, mert sokkal kevesebbet használunk belőlük, mint amekkora mennyiséggel elő lehetne idézni ezt a hatást.

Ha viszont az uborka puhulását szeretnénk megelőzni, akkor a magas tannintartalmú alapanyagok segítségét is kérhetjük: ilyen a szőlő- vagy a meggyfalevél is. Ha ezekből teszünk az üvegbe, akkor nagyobb eséllyel maradnak roppanósabbak uborkáink.

Vannak olyan vidékek, ahol a kenyeret kézdarabba csomagolva helyezik az üvegbe, és bár leszűrni ebben az esetben is kell, a tapasztalatok szerint így kevésbé lesz a szétmállott kenyértől zavaros a lé. Bevált praktika a felöntőlé felforralása, és forrón az uborkára öntése is, és gyakori az is, hogy a kenyeret megpirítják az üvegbe helyezés előtt – érdemes kipróbálni. Nálunk a Dunántúlon elterjedt szokás az is, hogy a becsomagolt kenyér mellé tormagyökeret tesznek: ezzel egy plusz aromát adhatunk a kovászos uborkánknak.

Fotó: Pixabay / Luiza Kawala

Nagyanyáink napsütéses kovászolt uborkája a klasszikus, de e mellett sokan vannak, akik a lassabb és hűvösebb kovászolásra esküsznek. Ebben az esetben az uborkák alapos megtisztítása kiemelten fontos, és érdemes levágni a két szélüket is, hiszen azok sok puhulást elősegítő enzimet tartalmazhatnak. A lassú hideg erjesztésnél nem használunk kenyeret, és a felöntőlében több a só: 2,5-3% az aránya. A lassú erjesztés esetén minden uborkás üvegbe kerül krumpli vagy szőlő-, esetleg meggylevél is a fűszerek mellé- ez az előbb leírtak szerint segíti, hogy az uborkák roppanósok maradjanak.

A megtöltött üvegeket szorosan lezárjuk, és egy hűvösebb helyre tesszük – kamrába, árnyékos párkányra, a lakás egy eldugottabb zugába. Az első pár napban a felöntőlé ki fog futni a kupak alól, ezért érdemes egy tepsit vagy tálcát az üveg alá tenni. Pár nap alatt „lecsendesedik”, és zajlanak odabent a szükséges folyamatok: hagyjuk hűvös helyen beérni.

A hidegen „kovászolt” uborkát nem kell leszűrni, de felbontás után mindenképpen hűtőben kell tárolni!

Amit tehát mindenképpen fontos észben tartanunk: jó kovászos uborka csak jó alapanyagból, jól eltalált fűszerezéssel készülhet, kerülve a tűző napot. Mert ahány ház, annyi szokás, így az uborka eltevésének is számtalan módja ismert, ez a három alapfeltétel viszont mindnél közös.

Ha pedig idén megpróbálkoznának valami újjal: más ízesítéssel vagy más praktikákkal, akkor válogassanak kedvükre kedvenc uborkás receptjeink közül:

Uborka 8 formában: kedvenc uborkás receptjeink
Az uborka sokak kedvence, aminek örülhetünk, ugyanis ez a kobakosféle rendkívül egészséges! Magas a víztartalma, de sok ásványi anyagot (többek között káliumot, foszfort és magnéziumot) és vitamint (például C - ,A -, E- vitamint) tartalmaz, ráadásul száz grammban mindösszesen 10 kalória van! Eltehetjük télre, kovászolhatjuk, vagy ehetjük egyszerű salátaként – mindenhogy remek! 10 kedvenc uborkás receptünket mutatjuk!

Nyitókép: Unsplash / Jonathan Pielmayer