Hozzávalók:
Az előtésztához:
- 250 g tej
- 1 ek earl grey tea
- 250 g liszt
- 30 g cukor
- 1,5 dkg élesztő
A tésztához:
- 250 g liszt
- 1 dkg élesztő
- 60 g cukor
- 9 g só
- 1 db tojás
- 125 g vaj
- 150 g aszalt gyümölcs vegyesen (citromhéj, mazsola, áfonya)
- 2 ek pirított földimogyoró
- 4 g fahéj
- 4 g kardamom
- 1 csipet szerecsendió
- 1 ek narancshéj
- tonkabab
- vanília
A kereszthez:
- 100 g liszt
- 50 g víz
- 1 csipet só
A sziruphoz:
- 10 dkg víz
- 10 dkg barnacukor
- vanília
- narancshéj
- csillagánizs
- szegfűszeg
Elkészítés:
A tejet felfőzzük a teával. Ezután letakarjuk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ha kihűlt, már használhatjuk is a kalács dagasztásához.
Az előtésztához az ízesített tejet elkeverjük a liszttel, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot is. Ezeket összedolgozzuk, majd legalább 15-20 percen át állni hagyjuk.
Ha már elkezdett dolgozni az előtészta, beletesszük a többi hozzávalót, a sót, a cukrot, a tojást, a szobahőmérsékletű vajat és kidagasztjuk a tésztát. Hozzáadjuk az összes fűszert. Az aszalt gyümölcsöket is beledolgozzuk, illetve a mogyorót. Ezután hűvös helyre tesszük kelni a tésztát. Akár egy egész éjszakát is állhat a hűtőben.
Ha megpihent a tésztánk 11 dekagrammos darabokra osztjuk. Mindegyik tésztadarabot a tenyerünk segítségével gömbölyűre formázunk. Fontos, hogy a felületük tökéletesen sima legyen, különben kelés, illetve sülés közben szét fognak repedni. Ha elkészültünk a formázással, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a zsemléket, majd hagyjuk őket megkelni.
A sziruphoz a vizet felforraljuk a barna cukorral és hozzáadjuk a fűszereket is. Ha már szép tartós buborékok keletkeznek benne, el is zárhatjuk. Tartsuk langyosan, hogy ne kössön meg, mire elkészülnek majd a zsemlék.
A kereszthez elkeverjük a vizet a liszttel, majd beállítjuk a sűrűségét. Annyira legyen kemény, hogy még ki tudjuk nyomni a habzsákból, viszont ne folyjon el.
Ha megteltek a zsemlék, kereszt alakban megdíszítjük őket a masszával. Ezután százkilencven fokra tesszük be a sütőbe, és szép aranybarnára sütjük őket. Miután kivettük őket a sütőből, azonnal lekenjük a fűszeres sziruppal. Fogyasztás előtt legalább 15 percet várjunk.