Hot cross bun, ahogy Fekete Gergő készíti

Gasztro

Hot cross bun, ahogy Fekete Gergő készíti

Fekete Gergő receptje egy húsvéti klasszikushoz, a hot cross bunhoz!

Hozzávalók:

Az előtésztához:

  • 250 g tej
  • 1 ek earl grey tea
  • 250 g liszt
  • 30 g cukor
  • 1,5 dkg élesztő

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 60 g cukor
  • 9 g só
  • 1 db tojás
  • 125 g vaj
  • 150 g aszalt gyümölcs vegyesen (citromhéj, mazsola, áfonya)
  • 2 ek pirított földimogyoró
  • 4 g fahéj
  • 4 g kardamom
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 ek narancshéj
  • tonkabab
  • vanília

A kereszthez:

  • 100 g liszt
  • 50 g víz
  • 1 csipet só

A sziruphoz:

  • 10 dkg víz
  • 10 dkg barnacukor
  • vanília
  • narancshéj
  • csillagánizs
  • szegfűszeg

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tejet felfőzzük a teával. Ezután letakarjuk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ha kihűlt, már használhatjuk is a kalács dagasztásához.

Az előtésztához az ízesített tejet elkeverjük a liszttel, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot is. Ezeket összedolgozzuk, majd legalább 15-20 percen át állni hagyjuk.

Ha már elkezdett dolgozni az előtészta, beletesszük a többi hozzávalót, a sót, a cukrot, a tojást, a szobahőmérsékletű vajat és kidagasztjuk a tésztát. Hozzáadjuk az összes fűszert. Az aszalt gyümölcsöket is beledolgozzuk, illetve a mogyorót. Ezután hűvös helyre tesszük kelni a tésztát. Akár egy egész éjszakát is állhat a hűtőben.

Ha megpihent a tésztánk 11 dekagrammos darabokra osztjuk. Mindegyik tésztadarabot a tenyerünk segítségével gömbölyűre formázunk. Fontos, hogy a felületük tökéletesen sima legyen, különben kelés, illetve sülés közben szét fognak repedni. Ha elkészültünk a formázással, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a zsemléket, majd hagyjuk őket megkelni.

A sziruphoz a vizet felforraljuk a barna cukorral és hozzáadjuk a fűszereket is. Ha már szép tartós buborékok keletkeznek benne, el is zárhatjuk. Tartsuk langyosan, hogy ne kössön meg, mire elkészülnek majd a zsemlék.

A kereszthez elkeverjük a vizet a liszttel, majd beállítjuk a sűrűségét. Annyira legyen kemény, hogy még ki tudjuk nyomni a habzsákból, viszont ne folyjon el.

Ha megteltek a zsemlék, kereszt alakban megdíszítjük őket a masszával. Ezután százkilencven fokra tesszük be a sütőbe, és szép aranybarnára sütjük őket. Miután kivettük őket a sütőből, azonnal lekenjük a fűszeres sziruppal. Fogyasztás előtt legalább 15 percet várjunk.

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X