Gasztro

Hot cross bun: a tradicionális angol nagypénteki zsemle

Ez a gyönyörű péksütemény az angolszász területeken kerül az asztalra a nagyböjt időszakában, főként nagypénteken. Abban az időszakban, amikor még nagyon szigorú böjtöt tartottak, természetesen tejtermék nélkül készült, aki szeretné, a receptben ki is tudja váltani a vajat olajjal.

Ennek az ételnek nemcsak az íze, hanem a története is nagyon izgalmas, hiszen a föníciaiaktól kezdve a druidák, a görögök és a rómaiak is készítettek hasonló szent süteményeket, ők például Diána, a vadászat és a hold istennőjének tiszteletére. A kereszt ekkor még a hold négy fázisát jelképezte. A szászok is keresztekkel jelölt zsemlét ettek a tavasz, illetve a fény istennőjének tiszteletére.

 

A keresztény világban a zsemlék a nagypéntek szimbólumává váltak, a felületükre rajzolt kereszttel emléket állítva Krisztus keresztre feszítésének. A fűszerek pedig, melyeket a zsemléhez használtak, azokra a balzsamokra utalnak, melyekkel Jézus testét is megkenték a halála után. Ezenkívül úgy gondolták, hogy a sütemény egyfajta védelmező erővel is bír, megvédi a háziakat a rontástól. A legenda szerint, ha valaki nagypénteken fellógat egy ilyen zsemlét a konyhában a gerendára, akkor az egész évben friss marad. Minden évben le lehet cserélni a zsemlét, a régit pedig össze lehet törni, ami aztán gyógyszerként működik. Ez a romlatlanság is Krisztusra utalt, akinek a testében a halál sem tehetett kárt.

 

Érdemes kipróbálni, hiszen nem nehéz elkészíteni, és nemcsak frissen, hanem másnap, harmadnap pirítva is nagyon finom.

Hozzávalók

A zsemléhez:

  • 500 g félfogós liszt
  • 25 g élesztő
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 csipet kardamom
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 kk fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kk só
  • 3 dl tej
  • 55 g puha vaj
  • 1 marék mazsola
  • kandírozott gyümölcsök ízlés szerint

A kereszthez:

  • 75 g liszt
  • 1 dl víz
  • a fényezéshez baracklekvár vagy méz

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, a cukrot és a vaníliás cukrot. A lisztben elkeverjük a sót és a fűszereket, belereszeljük a citrom héját, majd a tejes keverékkel bedagasztjuk. Ha a tészta összeállt, 2-3 részletben beledagasztjuk a puha vajat is. Rugalmas, de lágy tésztát kell kapnunk. Ha a tészta felületén kis levegőbuborékok jelennek meg, készen is van a dagasztás. Ekkor langyos helyen hagyjuk pihenni, míg a duplájára nem kel. Ezután borítsuk egy lisztezett felületre, és dagasszuk bele óvatosan a mazsolát, illetve, ha szeretnénk, akkor a különféle kandírozott gyümölcsöket is. Ezután újra hagyjuk megkelni.

Ha megkelt, akkor tizenkét egyenlő részre osztjuk, és mindegyik tésztaadagból egy szép zsemlét gömbölyítünk. Egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe rakjuk őket, és a tenyerünkkel egy kicsit lelapítjuk. Hagyjunk közöttük helyet, mert még nőni fognak, de az sem baj, ha picit összenőnek. Ezután újra hagyjuk őket megkelni. Közben a sütőt felmelegítjük 200 fokra.

 

Ha megkeltek a zsemléink, akkor elkészítjük a keveréket, mellyel a tetejükön lévő keresztet fogjuk megrajzolni. A vizet és a lisztet csomómentesre elkeverjük, és betesszük egy habzsákba. Egy olyan fejet válasszunk a habzsákra, mellyel vékony vonalat is tudunk készíteni. A zsemlékre ezután szépen megrajzoljuk a kereszteket olyan módon, hogy egyszer vízszintesen végighúzzuk a csíkot az össze zsemle felett, utána pedig keresztirányban is.

Ezután berakjuk a zsemléket a forró sütőbe, és 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

 

Ha elkészültek, azonnal, még forrón megkenjük őket mézzel vagy baracklekvárral. Hagyjuk őket langyosra hűlni, majd pedig vajjal, lekvárral vagy csak magában tálalhatjuk is.