Hölgyszeszély

Gasztro

Hölgyszeszély

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 28 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 14 dkg puha vaj
  • 4 db tojássárgája

A tojáshabhoz:

  • 7 db tojásfehérje
  • 18 dkg kristálycukor
  • 18 dkg porcukor

A hab tetejére: porcukor

Az összeállításhoz:

  • 20 dkg pirított dió
  • 50 dkg házi baracklekvár
  • 10 dkg stiftelt mandula

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tésztához a lisztet egy dagasztótálba rakjuk, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, és rászórjuk a porcukrot. A tejet meglangyosítjuk, majd egy részét ráöntjük az élesztőre. Elkezdjük bedagasztani a tésztát. Jöhet hozzá a só, a vaníliás cukor, a tojások sárgája és a puha vaj. Sima felületű, rugalmas tésztát dagasztunk. Ha elkészültünk, folpackba csomagoljuk, majd hűtőben hagyjuk pihenni legalább fél órát. Ezután a tésztát nagy tepsi méretűre nyújtjuk, megszurkáljuk, majd 180 fokon elősütjük.

10-12 perc múlva kivesszük a sütőből, majd bőségesen megkenjük a baracklekvárral. A diót megpirítjuk, a héját ledörzsöljük, majd a tenyerünkkel megtörjük, és egyenletesen a tésztára szórjuk. A fehérjéket felverjük a kristálycukorral, és ha félig felverődött, hozzáadjuk a porcukrot is. Habzsák segítségével a sütemény tetejére nyomjuk átlós sávokban. Ezután jöhet rá a stiftelt mandula, majd megszórjuk az egészet egyenletesen porcukorral. Ekkor mehet vissza 180 fokra kb. 10-15 percre. Mikor a hab kezd pirulni, akkor készen is van.

 

Ajánljuk még:

Málnás finomságok

„Itt a bokor, itt a málna, jaj be édes, tömd a szádba!” – írta Nemes Nagy Ágnes a málnaszedő medvebocsok történetében. Mert az első málna szemek legjobbak egyenesen a bokorról bekapva. Amikor ha nem is egész kosárral, de már bőven érik, akkor málnás receptek egész sora kínálja, hogy ezt a piros gyönyörűséget hozzáillő köntösbe csomagolva tálaljuk fel. A málnás boszorkányhab békebeli nyári desszert, a nagynénik csipketerítős, hűvös szobáit idézi. Csak frissen jó, de hamar elkészül! A kakaós túrófánkhoz nem kell sütő, a málnás kosárkák pedig nyári partira vagy ünneplésre is tökéletesek.