Hozzávalók
A tésztához:
- 28 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 14 dkg puha vaj
- 4 db tojássárgája
A tojáshabhoz:
- 7 db tojásfehérje
- 18 dkg kristálycukor
- 18 dkg porcukor
A hab tetejére: porcukor
Az összeállításhoz:
- 20 dkg pirított dió
- 50 dkg házi baracklekvár
- 10 dkg stiftelt mandula
Elkészítés
A tésztához a lisztet egy dagasztótálba rakjuk, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, és rászórjuk a porcukrot. A tejet meglangyosítjuk, majd egy részét ráöntjük az élesztőre. Elkezdjük bedagasztani a tésztát. Jöhet hozzá a só, a vaníliás cukor, a tojások sárgája és a puha vaj. Sima felületű, rugalmas tésztát dagasztunk. Ha elkészültünk, folpackba csomagoljuk, majd hűtőben hagyjuk pihenni legalább fél órát. Ezután a tésztát nagy tepsi méretűre nyújtjuk, megszurkáljuk, majd 180 fokon elősütjük.
10-12 perc múlva kivesszük a sütőből, majd bőségesen megkenjük a baracklekvárral. A diót megpirítjuk, a héját ledörzsöljük, majd a tenyerünkkel megtörjük, és egyenletesen a tésztára szórjuk. A fehérjéket felverjük a kristálycukorral, és ha félig felverődött, hozzáadjuk a porcukrot is. Habzsák segítségével a sütemény tetejére nyomjuk átlós sávokban. Ezután jöhet rá a stiftelt mandula, majd megszórjuk az egészet egyenletesen porcukorral. Ekkor mehet vissza 180 fokra kb. 10-15 percre. Mikor a hab kezd pirulni, akkor készen is van.