Hölgyszeszély

Gasztro

Hölgyszeszély

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 28 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 14 dkg puha vaj
  • 4 db tojássárgája

A tojáshabhoz:

  • 7 db tojásfehérje
  • 18 dkg kristálycukor
  • 18 dkg porcukor

A hab tetejére: porcukor

Az összeállításhoz:

  • 20 dkg pirított dió
  • 50 dkg házi baracklekvár
  • 10 dkg stiftelt mandula

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tésztához a lisztet egy dagasztótálba rakjuk, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, és rászórjuk a porcukrot. A tejet meglangyosítjuk, majd egy részét ráöntjük az élesztőre. Elkezdjük bedagasztani a tésztát. Jöhet hozzá a só, a vaníliás cukor, a tojások sárgája és a puha vaj. Sima felületű, rugalmas tésztát dagasztunk. Ha elkészültünk, folpackba csomagoljuk, majd hűtőben hagyjuk pihenni legalább fél órát. Ezután a tésztát nagy tepsi méretűre nyújtjuk, megszurkáljuk, majd 180 fokon elősütjük.

10-12 perc múlva kivesszük a sütőből, majd bőségesen megkenjük a baracklekvárral. A diót megpirítjuk, a héját ledörzsöljük, majd a tenyerünkkel megtörjük, és egyenletesen a tésztára szórjuk. A fehérjéket felverjük a kristálycukorral, és ha félig felverődött, hozzáadjuk a porcukrot is. Habzsák segítségével a sütemény tetejére nyomjuk átlós sávokban. Ezután jöhet rá a stiftelt mandula, majd megszórjuk az egészet egyenletesen porcukorral. Ekkor mehet vissza 180 fokra kb. 10-15 percre. Mikor a hab kezd pirulni, akkor készen is van.

 

Ajánljuk még:

Nyári zsenge, amely hivalkodás nélkül fenséges – a tökfőzelék

„A tökfőzeléket szeretem látni a főzelékes tálban, pirosló sertéskarmonádli, vagyis rövidkaraj feltéttel, és ropogósra sült liba mellé, amely jó szívvel vállalja a tökfőzeléket is” – írja Magyar Elek, az Ínyesmester nagyhírű szakácskönyvében. Legtöbben azonban a menzás tökfőzelékre gondolva inkább semmilyen formában sem szeretnek találkozni a tökkel. Pedig egy tál tökfőzelék többet mond el a család történetéről, mint gondolnánk.