Gasztro

Heringsmauz

„A fehér asztal hagyományainak hű őrei a farsangot követő hamvazószerdán savanyú tojást és heringsmauzt fogyasztanak” – kezdi az Ínyesmester a tavasz ébredéséről szóló rövid értekezésében. Egykor nagyanyám mindig két külön tálban tette az asztalra a heringsmauzt. Az egyik hordós savanyú káposztával, főtt tojással, finomra vágott hagymával készült, köménnyel szórta, olajat öntözött rá. A másik tál nagyapámé volt, ő a bécsi változatot hozta otthonról: főtt burgonyával, ecetes uborkával, mustáros tejföllel a tetején. Hogy melyik volt a finomabb, nem tudom, de nekem úgy a legjobb, ha egy tálon ott van mind a kétféle hering, egyformán pikánsan, kellemesen savanyún. Hamvazószerdára tökéletes választás.

Hozzávalók

  • 4 keményre főtt tojás
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 30 dkg ecetes hering (ruszli)
  • 1 közepes fej vörös- vagy lilahagyma
  • köménymag
  • 2 evőkanál tökmagolaj
  • esetleg néhány szem kapribogyó

Elkészítés

A tojásokat megtisztítjuk, felkarikázzuk, a savanyú káposztát összevágjuk. A heringet az ecetes léből kiemeljük, lecsöpögtetjük, és falatnyi darabokra szeljük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Az így előkészített alapanyagokat lazán összekeverjük, vagy váltakozva elrendezzük a tálon, köménnyel, esetleg kapribogyóval meghintjük és olajjal megöntözzük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Készülhet úgy is, hogy savanyú káposzta helyett kockára vágott, főtt burgonyát, és savanyú uborkát teszünk a heringhez, és mustárral ízesített tejfölt öntünk rá.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még: