Heringsmauz
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2025.03.05.
„A fehér asztal hagyományainak hű őrei a farsangot követő hamvazószerdán savanyú tojást és heringsmauzt fogyasztanak” – kezdi az Ínyesmester a tavasz ébredéséről szóló rövid értekezésében. Egykor nagyanyám mindig két külön tálban tette az asztalra a heringsmauzt. Az egyik hordós savanyú káposztával, főtt tojással, finomra vágott hagymával készült, köménnyel szórta, olajat öntözött rá. A másik tál nagyapámé volt, ő a bécsi változatot hozta otthonról: főtt burgonyával, ecetes uborkával, mustáros tejföllel a tetején. Hogy melyik volt a finomabb, nem tudom, de nekem úgy a legjobb, ha egy tálon ott van mind a kétféle hering, egyformán pikánsan, kellemesen savanyún. Hamvazószerdára tökéletes választás.
Hozzávalók
- 4 keményre főtt tojás
- 20 dkg savanyú káposzta
- 30 dkg ecetes hering (ruszli)
- 1 közepes fej vörös- vagy lilahagyma
- köménymag
- 2 evőkanál tökmagolaj
- esetleg néhány szem kapribogyó
Elkészítés
A tojásokat megtisztítjuk, felkarikázzuk, a savanyú káposztát összevágjuk. A heringet az ecetes léből kiemeljük, lecsöpögtetjük, és falatnyi darabokra szeljük.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Az így előkészített alapanyagokat lazán összekeverjük, vagy váltakozva elrendezzük a tálon, köménnyel, esetleg kapribogyóval meghintjük és olajjal megöntözzük.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Készülhet úgy is, hogy savanyú káposzta helyett kockára vágott, főtt burgonyát, és savanyú uborkát teszünk a heringhez, és mustárral ízesített tejfölt öntünk rá.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Mártogatósokba, sörkorcsolyák tetejére, zöldségfélék közé, levesbe sajtchips-nek, erre-arra szórva: a sajt mindenhova illik és bármit feldob. Bizony, még a száraz kenyeret is. Kéksajt, kecskesajt, parmezán, brie, cheddar, feta – vannak ám ötleteink!