Gasztro

Háromféle zöldségtócsi: cukkinis, répás, édesburgonyás csoda

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

Cukkinis változathoz:

  • 1 kisebb cukkini
  • 2 szem burgonya
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 2 ek liszt

Batátás változathoz:

  • 2 nagyobb batáta
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 2 ek liszt

Répás változathoz:

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szem burgonya
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 2 ek liszt

A sütéshez: olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A zöldségeket külön-külön lereszeljük, majd megszórjuk sóval, és alaposan elkeverjük. Ha a zöldségek kicsit összeestek, és kiadták magukból a vizet, akkor alaposan kicsavarjuk őket.

A répás és a cukkinis változatnál fele-fele arányban használjuk a zöldségeket a burgonyával, a batáta magában is kiváló.

Mindegyik változatot elkeverjük a tojással és a liszttel, a felaprított hagymával. A sóval ilyenkor csínján bánjunk. Ha valamelyik massza túlságosan nedves, akkor adjunk még hozzá egy kevés lisztet.

Ha megvan mindhárom keverékünk, akkor formáljunk belőlük tenyér méretű lepényeket, és bő, nem túl forró olajban süssük őket ropogósra.

Krémes, zöldfűszeres, tejfölös mártogatóval tálaljuk. 

Ajánljuk még:

Dara vagy gríz, egyre megy – 4 sütemény grízből

A búzadara régebben a kamra elengedhetetlen tartozéka, a konyha rendszeresített alapanyaga volt. Abból készült a tejbegríz, a napköziből jól ismert grízes tészta, a húslevesbe való daragaluska. Mára megkopott a fénye – lehet újra trendi? A pirított, sós dara egyes vidékeken köretként is megjelenik, máshol pedig pudingot készítenek belőle. Érdemes kipróbálni süteménybe is: négy receptet hoztunk, mert nagyon szeretjük az állagát.