Hetedhét gyümölcskenyér
Hozzávalók:
- 10 dkg dió
- 10 dkg mandula
- 20 dkg aszalt barack
- 30 dkg aszalt szilva
- 10 dkg aszalt almakocka
- 20 dkg mazsola
- 0,5 dl szilvapálinka
- 0,5 dl citromlé
- 10 dkg zabpehely
- 3 evőkanál cukor
- 20 dkg finomliszt
- 1 evőkanál mézessütemény-fűszer
- a tésztához: 20 dkg liszt
- 3 evőkanál zabkorpa
- 1 dl víz
- 2 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 2 kiskanál cukor a mázhoz: 15 dkg porcukor
- fél citrom leve
Az aszalt gyümölcsöket kis kockára vágjuk, és a mazsolával együtt annyi vízben, amennyi ellepi, egy éjszakára beáztatjuk. Aki szereti, borral is kipróbálhatja! Másnap leszűrjük, a levét félretesszük. A diót, a mandulát meg a mogyorót durvára aprítjuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. A tésztához valókat összegyúrjuk, a folyadékot a félretett aszalt gyümölcsös léből tesszük hozzá. Alaposan bedagasztjuk, és langyos helyen egy órán át kelesztjük. Azután a gyümölcsös masszával összegyúrjuk és két hosszúkás cipóvá formáljuk. Nem kell megijedni, kemény, kissé ragacsos egyveleget fogunk kapni! Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és további egy órán át kelesztjük. Vízzel megecseteljük és előmelegített sütőben 190 fokon 45-50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorból és a citromléből kevert mázzal bekenjük. Vékonyan szeleteljük, és mindig épp csak amennyit, amennyi elfogy.
Mandulás-mazsolás sütemény
Hozzávalók 12 szelethez:
- 22 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 kiskanál mézessütemény-fűszer
- 2 tojás
- 2 dl joghurt
- 0,5 dl frissen préselt narancslé
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg darált mandula
- 3 evőkanál olaj
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt szilva
- a díszítéshez kb. 10 dkg hámozott mandula
A lisztet a cukorral, a sütőporral, a mézessütemény-fűszerrel összevegyítjük, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk. Beleszórjuk a mazsolát és a felaprított aszalt szilvát. A masszát egy kivajazott, belisztezett, 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. A tetejét kidíszítjük az egész mandulaszemekkel, majd előmelegített sütőben, 160 fokon 40-45 perc alatt megsütjük. Még melegen rácsra csúsztatjuk, s ha kihűlt, cikkekre vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.
Gluténmentes csokis kalács
Hozzávalók
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl eszpresszó
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 5 dkg rizsliszt
- 2,5 dkg kakaó
- ½ sütőpor
- 15 dkg darált dió
- 25 dkg aszalt gyümölcs
Az étcsokoládét egy keverőtálban megolvasztjuk. Hozzáadjuk az erős feketekávét, a cukrot, a tojássárgákat. A többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A sötét színű masszát sütőpapírral bélelt hosszúkás formába vagy kistepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.
Csak hidegen szeleteljük fel. Ha ünnepre készült, csokimázzal is bevonhatjuk, marcipánnal díszíthetjük.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: