Hámán-táska

Gasztro

Hámán-táska

Rosenstein Tímea receptje

Hozzávalók:

  • 350 g rétesliszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g hideg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 2 tojás

 

  • A töltéshez kemény szilvalekvár
  • A kenéshez 1 egész tojás

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés:

A réteslisztet elkeverjük a porcukorral, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a jéghideg felkockázott vajjal. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a tojásokat is. Ekkor a tésztánk nagyon lágy lesz, de ettől ne ijedjünk meg. Alaposan csomagoljuk be frissen tartó fóliába, majd tegyük a hűtőbe legalább egy órára.

Ezután enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Mindegyik kör közepére teszünk egy jó adag kemény szilvalekvárt.

 

Ezután a köröket három oldalról felhajtjuk, és a csücsköket összecsípjük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét. A süteményt körben lekenjük felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tölthetjük mákkal, dióval vagy más lekvárral is, de fontos, hogy a tölteléknek legyen tartása, és ne folyjon ki sütés közben!

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.