Hozzávalók:
- 350 g rétesliszt
- 100 g porcukor
- 150 g hideg vaj
- 1 dkg élesztő
- 2 tojás
- A töltéshez kemény szilvalekvár
- A kenéshez 1 egész tojás
Elkészítés:
A réteslisztet elkeverjük a porcukorral, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a jéghideg felkockázott vajjal. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a tojásokat is. Ekkor a tésztánk nagyon lágy lesz, de ettől ne ijedjünk meg. Alaposan csomagoljuk be frissen tartó fóliába, majd tegyük a hűtőbe legalább egy órára.
Ezután enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Mindegyik kör közepére teszünk egy jó adag kemény szilvalekvárt.
Ezután a köröket három oldalról felhajtjuk, és a csücsköket összecsípjük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét. A süteményt körben lekenjük felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Tölthetjük mákkal, dióval vagy más lekvárral is, de fontos, hogy a tölteléknek legyen tartása, és ne folyjon ki sütés közben!
Ajánljuk még: