Hajdinapogácsa

Gasztro

Hajdinapogácsa

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 20 dkg hajdina
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgájával
  • 2 ek tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek sertészsír
  • 4 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • királykömény

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A hajdinát megfőzzük, összenyomkodjuk. Le is darálhatjuk, de ha puhára főzzük, akkor szükségtelen. Hozzáadjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojások sárgáját, a zsírt és a vajat is. Elkezdjük dagasztani. Ennél a tésztánál nagyon fontos, hogy játsszunk kicsit az arányokkal. Mivel a hajdina lágyítja a tésztát, előfordulhat, hogy adnunk kell még hozzá egy kis lisztet. Jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kell kapnunk, amely mindenképpen keményebb legyen, mint a kalácstészta. Ha jó az állaga, akkor alaposan kidolgozzuk, majd hagyjuk kelni. Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy éles késsel bevagdossuk a tetejét, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.

Kizsírozunk, kilisztezünk egy tepsit, majd ebbe tesszük a pogácsákat. A tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a királyköménnyel. Bármilyen más fűszert is használhatunk, akár a tésztáját is ízesíthetjük. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük, és szép pirosra sütjük. 15 perc alatt készülnek el a pogácsák.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Libavacsora és Szent Márton – tudod, hol a kapcsolat?

Ha a tél szülinapi bulit tartana, bizonyosan Márton napján tenné, libalakomával, amihez Márton poharával koccintana, hiszen a kalendárium szerint november 11-én véget ér az őszi évnegyed, és kezdetét veszi a tél. Meg aztán az is igaz, hogy „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”.