Hozzávalók:
- 20 dkg hajdina
- 40 dkg finomliszt
- 2 tojássárgájával
- 2 ek tejföl
- 5 dkg vaj
- 1 ek sertészsír
- 4 dkg élesztő
- 1 csipet cukor
- só
- királykömény
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A hajdinát megfőzzük, összenyomkodjuk. Le is darálhatjuk, de ha puhára főzzük, akkor szükségtelen. Hozzáadjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojások sárgáját, a zsírt és a vajat is. Elkezdjük dagasztani. Ennél a tésztánál nagyon fontos, hogy játsszunk kicsit az arányokkal. Mivel a hajdina lágyítja a tésztát, előfordulhat, hogy adnunk kell még hozzá egy kis lisztet. Jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kell kapnunk, amely mindenképpen keményebb legyen, mint a kalácstészta. Ha jó az állaga, akkor alaposan kidolgozzuk, majd hagyjuk kelni. Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy éles késsel bevagdossuk a tetejét, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.
Kizsírozunk, kilisztezünk egy tepsit, majd ebbe tesszük a pogácsákat. A tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a királyköménnyel. Bármilyen más fűszert is használhatunk, akár a tésztáját is ízesíthetjük. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük, és szép pirosra sütjük. 15 perc alatt készülnek el a pogácsák.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: