Hajdinapogácsa

Gasztro

Hajdinapogácsa

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 20 dkg hajdina
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgájával
  • 2 ek tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek sertészsír
  • 4 dkg élesztő
  • 1 csipet cukor
  • királykömény

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A hajdinát megfőzzük, összenyomkodjuk. Le is darálhatjuk, de ha puhára főzzük, akkor szükségtelen. Hozzáadjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojások sárgáját, a zsírt és a vajat is. Elkezdjük dagasztani. Ennél a tésztánál nagyon fontos, hogy játsszunk kicsit az arányokkal. Mivel a hajdina lágyítja a tésztát, előfordulhat, hogy adnunk kell még hozzá egy kis lisztet. Jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kell kapnunk, amely mindenképpen keményebb legyen, mint a kalácstészta. Ha jó az állaga, akkor alaposan kidolgozzuk, majd hagyjuk kelni. Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy éles késsel bevagdossuk a tetejét, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.

Kizsírozunk, kilisztezünk egy tepsit, majd ebbe tesszük a pogácsákat. A tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a királyköménnyel. Bármilyen más fűszert is használhatunk, akár a tésztáját is ízesíthetjük. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük, és szép pirosra sütjük. 15 perc alatt készülnek el a pogácsák.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Mákod lesz, ha nem töketlenkedsz – két nagyszerű böjtös csemegét ajánlunk

A mák legtöbbször karácsonykor kerül terítékre, a sütőtök meg az őszi és a téli konyha alapanyaga. De még van belőlük, és nagyon jól illenek össze! Mindkettő gazdag vitamin- és ásványi anyag forrás, ráadásul szemet gyönyörködtető és izgalmas ízeket hoz a tél végi, kora tavaszi asztalra. Ráadásul böjtben is jó szolgálatot tesznek ezek az egyszerű, ám annál ízletesebb csemegék, amiket bűntudat nélkül fogyaszthatunk.

 

Már követem az oldalt

X