Hozzávalók
(25 cm-es tortaformához)
- 25 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 1 kk sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek cukor
- csipetnyi só
- 3 kanál tejföl
A tetejére:
- 5 közepes alma
- 3 ek cukor
- 2 ek búzadara
- 1 kk őrölt fahéj
- 2 tojásfehérjéből készült hab
- 1 ek vaníliás cukor
- kakaó szórás
Elkészítés
Először az almafeltétet készítjük elő. Megmosunk és meghámozunk öt közepes almát, felszeleteljük vastagabb szeletekre, és három evőkanál cukorral kicsit megdinszteljük. Levesszük a tűzről és egy szűrőben lecsepegtetjük, majd meghintjük két evőkanál búzadarával, egy kávéskanálnyi őrölt fahéjjal, és összekeverjük, hagyjuk kihűlni.

Amíg az alma kihűl, elkészítjük az omlós tészta-alapot. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajat, és jól összemorzsoljuk. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd az egészet összegyúrjuk, fokozatosan adagolva hozzá a tejfölt. Az így kapott tésztát a tortaforma átmérőjére szabva kinyújtjuk.

A tortaforma méreteihez igazítunk egy sütőpapírt, amire ráhelyezzük a tésztát, arra rászedjük az almát, és elkészítjük a habot. A két tojásfehérjét gőz fölött felverjük egy evőkanálnyi vaníliás cukorral, és az alma tetejére tesszük. Elsimítjuk, és megszórjuk kakaóporral. Fél óra alatt 200 fokos sütőben készre sütjük.

Ajánljuk még: