Habos almás torta

Gasztro

Habos almás torta

Szilveszter Margit receptje

Hozzávalók

(25 cm-es tortaformához)

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 kk sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek cukor
  • csipetnyi só
  • 3 kanál tejföl

A tetejére:

  • 5 közepes alma
  • 3 ek cukor
  • 2 ek búzadara
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 tojásfehérjéből készült hab
  • 1 ek vaníliás cukor
  • kakaó szórás

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Először az almafeltétet készítjük elő. Megmosunk és meghámozunk öt közepes almát, felszeleteljük vastagabb szeletekre, és három evőkanál cukorral kicsit megdinszteljük. Levesszük a tűzről és egy szűrőben lecsepegtetjük, majd meghintjük két evőkanál búzadarával, egy kávéskanálnyi őrölt fahéjjal, és összekeverjük, hagyjuk kihűlni.

 

Amíg az alma kihűl, elkészítjük az omlós tészta-alapot. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajat, és jól összemorzsoljuk. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd az egészet összegyúrjuk, fokozatosan adagolva hozzá a tejfölt. Az így kapott tésztát a tortaforma átmérőjére szabva kinyújtjuk.

 

A tortaforma méreteihez igazítunk egy sütőpapírt, amire ráhelyezzük a tésztát, arra rászedjük az almát, és elkészítjük a habot. A két tojásfehérjét gőz fölött felverjük egy evőkanálnyi vaníliás cukorral, és az alma tetejére tesszük. Elsimítjuk, és megszórjuk kakaóporral. Fél óra alatt 200 fokos sütőben készre sütjük.

 

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.