Habcsók-remek

Gasztro

Habcsók-remek

Régi családi recept alapján készül ez a csokikrémes habcsók: a kérge roppanós, a krém finoman olvad szét a nyelven, és édes, „mint a csók”.  Ugyan nem fára-akasztós, de van benne valami nosztalgikus báj a régi karácsonyokból.

Hozzávalók

  • 6 tojásfehérje
  • 1 evőkanál citromlé
  • 35-40 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez:

  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál tej

A tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Apránként beleszitáljuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, belecsöpögtetjük a citromlevet. Gőz felett sűrű, fényes masszává verjük. Akkor jó, ha a habverőn szépen megáll! Csillagcsöves habzsákba töltjük, és sütőpapírral borított tepsire csókokat nyomunk belőle. Langyos sütőben megszárítjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a kakaóport a tejjel leforrázzuk, majd a puha vajjal meg a cukorral simára eldolgozzuk. A kész csókokból kettőt-kettőt a krémmel összetapasztunk, majd egy egyik felüket gőz felett megolvasztott csokoládéba mártjuk. Rácsra téve hűlni hagyjuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még: