Gyümölcsös lepény

Gasztro

Gyümölcsös lepény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2-2,5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1-2 ek cukor
  • 2 ek tejföl

A tetejére:

  • 4-5 szem őszibarack
  • 5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • kristálycukor ízlés szerint
  • 3 tojássárgája

Elkészítés

Először elkészítjük a kelt tésztát. Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez, majd beletesszük a vajat, a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót. A tejföllel együtt lágy, édes tésztát dagasztunk. Akkor lesz jó a tészta állaga, ha olyan, mint a kuglóf tésztája. Miután jól kidagasztottuk, letakarva 15-20 percet hagyjuk kelni.

Közben a tejfölben elkeverjük a cukrot, a tojások sárgáit és belereszeljük a citrom héját. A barackokat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk.

Egy tepsit kivajazunk, és egyenletesen elterítjük benne a kelt tésztát. A tetejére simítjuk a tejfölt, végül egyesével beletesszük, és kicsit bele is nyomkodjuk a fél barackokat, az üregükkel felfelé. A barackokat megszórjuk kristálycukorral, ami a sütés alatt majd szépen karamellizálódik.

180 fokos, előmelegített sütőben készre sütjük.

Tipp: A barack helyett más gyümölcsöt is választhatunk, csak gondoskodjunk róla, hogy a levét jól leitassuk.

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.