Gasztro

Gyümölcsös lepény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2-2,5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1-2 ek cukor
  • 2 ek tejföl

A tetejére:

  • 4-5 szem őszibarack
  • 5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • kristálycukor ízlés szerint
  • 3 tojássárgája

Elkészítés

Először elkészítjük a kelt tésztát. Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez, majd beletesszük a vajat, a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót. A tejföllel együtt lágy, édes tésztát dagasztunk. Akkor lesz jó a tészta állaga, ha olyan, mint a kuglóf tésztája. Miután jól kidagasztottuk, letakarva 15-20 percet hagyjuk kelni.

Közben a tejfölben elkeverjük a cukrot, a tojások sárgáit és belereszeljük a citrom héját. A barackokat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk.

Egy tepsit kivajazunk, és egyenletesen elterítjük benne a kelt tésztát. A tetejére simítjuk a tejfölt, végül egyesével beletesszük, és kicsit bele is nyomkodjuk a fél barackokat, az üregükkel felfelé. A barackokat megszórjuk kristálycukorral, ami a sütés alatt majd szépen karamellizálódik.

180 fokos, előmelegített sütőben készre sütjük.

Tipp: A barack helyett más gyümölcsöt is választhatunk, csak gondoskodjunk róla, hogy a levét jól leitassuk.

Ajánljuk még:

Ha ledobnál pár kilót: fehérjedús finomságok, amikkel sikerülhet!

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő” – mi pedig bátran ehetünk jókat, ha tudjuk, mivel őrizhetjük meg karcsúságunkat. Szinte minden alakreform-szakértő hangsúlyozza, hogy a titok az étrend összeállításában rejlik: több fehérje és zöldség, de kevesebb szénhidrát lehet a kiegyensúlyozott, mégis laktató táplálkozás kulcsa. Összegyűjtöttük a legjobb fehérjedús fogásokat, hogy farsang idején se kelljen lemondanunk az ínyenc lakomákról úgy, hogy mégse kelljen folyton a mérleget figyelni.