Hozzávalók: (4 főre)
A töltelékhez:
- 200 g zeller
- 200 g sárgarépa
- 1 hagyma
- extraszűz olívaolaj
- 1 egész, csont nélküli gyöngytyúk
- 150 ml száraz vörösbor
- 1 db babérlevél
- 1 ág kakukkfű
- 1 ág rozmaring
- 60 g parmezán sajt
- só, bors
A tésztához:
- 500 g 00-ás liszt
- 4 egész tojás
- 3 tojássárgája
- egy csipet só
A parmezánkrémhez:
- 1 l tejszín
- 5 g kakukkfű
- 2 levél zsálya
- 100 g parmezán
- extraszűz olívaolaj
- só, bors
A befejezéshez:
- vaj
- jus – húskivonat-redukció (csontokból és zöldségekből főzött visszaforralt koncentrátum)
- parmezánkrém
- fekete szarvasgomba (5-10 g adagonként)
- sült kenyérmorzsa
Elkészítés:
A töltelék elkészítésével kezdjük. Ehhez mossuk meg, és tisztítsuk le a zellert, sárgarépát és a hagymát. Vágjuk fel apróra és kevés olívaolajon barnítsuk meg.
A gyöngytyúkhúst vágjuk nagyobb darabokra úgy, hogy a bőrét eltávolítjuk. A feldarabolt húst adjuk a megbarnított zöldségekhez, és folytassuk a pirítást. Öntsük fel vörösborral, szórjuk bele a zöldfűszereket, és hagyjuk főni közepes lángon minimum egy órát. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot vízzel. Amikor megfőttek az alapanyagok, az egészet robotgéppel pürésítsük, krémesítsük, majd tegyük hozzá a parmezánt, és sózzuk, borsozzuk.
Ravioli elkészítéséhez dolgozzuk össze a lisztet az egész tojásokkal és a tojások sárgájával, és ízesítsük egy csipet sóval. Gyúrjuk a tésztát labda formájúra, majd tekerjük fóliába és tegyük hűtőbe egy órára. Ha megpihent, nyújtsuk ki a tésztát, és egy kiskanállal sorakoztassunk rá halmokat a töltelékből. A képen látható módon hajtsuk a tésztát a töltelékekre (takarjuk be), és formázzunk belőle plint. Egy recés derelyevágóval vágjuk fel a tésztát a töltelékek között. Ismételjük a műveletet, amíg a tésztánk teljesen elfogy. Az így kapott töltött tésztácskákat hagyjuk 1 óráig friss levegőn száradni.
A sajtkrém elkészítéséhez verjük fel a tejszínt a kakukkfűvel és zsályával, majd forraljuk, amíg a tejszín felére csökken. Tegyük bele a reszelt parmezánt, és várjunk, míg felolvad benne, majd keverjük hozzá az olívaolajat is. Sóval, borssal ízesítsük.
Befejezés és tálalás: A plin tésztákat főzzük készre sós vízben kb. 4 perc alatt. Szűrjük le, majd egy kis vajon pirítsuk át. Tálaláskor tegyük tányérra, csurgassuk rá a húskivonatot és a parmezánkrémet, reszeljünk rá szarvasgombát, valamint szórjuk meg pirított morzsával.
Ajánljuk még: