Hozzávalók
- 2 db libanyakról lefejtett, egészben hagyott bőr
- 15 dkg hízott libamáj
- 15 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- só
- őrölt bors
- majoranna
- 1 főtt tojás
- 1 egész, nyers tojás
- libazsír
- 1 db zsömle
- hús alaplé
A körethez:
- 3-4 db nagyobb burgonya
- húsos szalonna
- sajt
Hozzávalók a salátához:
- 3 fej lilahagyma
- ecet
- cukor
- só
Elkészítés
A megtisztított libanyakról egyben lehúzzuk a bőrét, és az egyik végét bevarrjuk, hogy jól tudjuk majd tölteni. Elkészítjük a tölteléket. A hagymát vékonyan félkarikára vágjuk és megdinszteljük a libazsíron. Hozzáadjuk a szeletekre vágott májat és a megtisztított, felszeletelt gombát és megpirítjuk. A zsömlét előzőleg tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk és a gombás májhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha szeretjük, majorannával is megszórjuk. Amikor már jól összesültek a hozzávalók, beleütjük a nyers tojást, elkeverjük és beletesszük a kockára vágott főtt tojást is. Egyet forralunk rajta és már le is vehetjük a tűzről a tölteléket. Egy kicsit hagyjuk kihűlni, majd töltsük bele a két libanyak bőrébe. Nem kell nagyon feszesre tölteni. Ha elkészültünk, bevarrjuk a nyakakat, majd a húslébe előfőzzük. Amikor körülbelül 60 fokos az alaplé, akkor tegyük bele a nyakakat, és nagyon fontos, hogy ne erős tűzön, ne lobogó lébe főzzük meg.
Ha elkészült, enyhén kizsírozott tepsibe helyezzük, ha kimaradt töltelék, azt is mellé tesszük, a burgonyákkal együtt. 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Sütés közben, párszor locsoljuk meg a nyakakat egy kis libazsírral.
A köret elkészítése:
A burgonyát héjában, félpuhára főzzük. A szalonnát és a sajtot közepesen vékony szeletekre vágjuk. A krumplikba szeleteket vágunk, de úgy, hogy nem vágjuk teljesen végig, csak körülbelül a 2/3-áig, hogy ne essen szét, és minden burgonyaszelet közé teszünk egy-egy szelet szalonnát és sajtot is.
A saláta elkészítése:
Először a salátalevet készítjük el. Kevés ecetbe elkeverünk egy kevés cukrot és egy csipet sót. Nem kell megvárnunk, hogy a cukor teljesen felolvadjon az ecetben, mert a hagyma úgyis enged egy kis levet és akkor felolvad majd a cukor is. A lilahagymát vékonyan félkarikára vágjuk és összekeverjük a salátalével. Hagyjuk állni egy kis ideig, hogy az ízek összeérjenek.
A cikk megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.
Ajánljuk még: