Gombapörkölt

Gasztro

Gombapörkölt

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1,5 – 2 kg gomba (fehér és barna csiperke, laska, ördögszekér, shimeji) 
  • 1,5 fej vöröshagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 3 db koktélparadicsom
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 1,5 dl zsíros tejföl
Tovább olvasok

A hagymát finomra felvágjuk, és egy kevés zsiradékon üvegesre dinszteljük. Közben megsózzuk. Ha már puhul, akkor hozzáadjuk a felaprított kápia paprikát és a paradicsomot. Egy kevés vizet is önthetünk ilyenkor alá, és így párolhatjuk a zöldségeket rövid ideig, hogy a hagyma biztosan megfőjön. Amikor a víz elpárolgott, fokozatosan, kisebb adagokban adjuk hozzá a megtisztított és faldarabolt gombát. Megvárjuk, míg a gomba összeseik, és kiengedi magából a nedvességet, csak ezután adunk még hozzá megfelelő mennyiségű vizet. Vigyázzunk, hogy ne hígítsuk fel túlságosan. Ha forr, akkor szórjuk bele a fűszerpaprikát is. Nagy lángon forraljuk, míg a gomba meg nem fő. Végül a tejfölt keverjük ki a pörkölt forró levével, majd öntsük vissza a lábasba, és rövid ideig még főzzük. 

Ízlés szerint nokedlivel, csipetkével, vagy egy szelet kovászos kenyérrel tálaljuk.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.