Hozzávalók:
- 1,5 – 2 kg gomba (fehér és barna csiperke, laska, ördögszekér, shimeji)
- 1,5 fej vöröshagyma
- 1 db kápia paprika
- 3 db koktélparadicsom
- 2 tk fűszerpaprika
- 1,5 dl zsíros tejföl
A hagymát finomra felvágjuk, és egy kevés zsiradékon üvegesre dinszteljük. Közben megsózzuk. Ha már puhul, akkor hozzáadjuk a felaprított kápia paprikát és a paradicsomot. Egy kevés vizet is önthetünk ilyenkor alá, és így párolhatjuk a zöldségeket rövid ideig, hogy a hagyma biztosan megfőjön. Amikor a víz elpárolgott, fokozatosan, kisebb adagokban adjuk hozzá a megtisztított és faldarabolt gombát. Megvárjuk, míg a gomba összeseik, és kiengedi magából a nedvességet, csak ezután adunk még hozzá megfelelő mennyiségű vizet. Vigyázzunk, hogy ne hígítsuk fel túlságosan. Ha forr, akkor szórjuk bele a fűszerpaprikát is. Nagy lángon forraljuk, míg a gomba meg nem fő. Végül a tejfölt keverjük ki a pörkölt forró levével, majd öntsük vissza a lábasba, és rövid ideig még főzzük.
Ízlés szerint nokedlivel, csipetkével, vagy egy szelet kovászos kenyérrel tálaljuk.
Ajánljuk még: