Gluténmentes desszert: citromos, diós polentatorta

Gasztro

Gluténmentes desszert: citromos, diós polentatorta

 Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

  • 8 dkg vaj
  • 10 dkg olívaolaj
  • 150 g porcukor
  • 3 tojás
  • 200 g darált dió vagy mandula
  • 100 g kukoricaliszt
  • 1 csipet só
  • fél csomag gluténmentes sütőpor
  • 2 citrom héja

A sziruphoz:

Tovább olvasok
  • 1 nagy citrom leve
  • 80 g porcukor

Elkészítés: 

A porcukrot a szobahőmérsékletű vajjal és az olajjal kihabosítjuk. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és azokkal is teljesen egyneműre és habosra keverjük. A kukoricalisztet közben alaposan elkeverjük a darált dióval és a sütőporral. Egy csipet sót is adunk hozzá. Ha a tojásos keverékünk már szép egynemű, akkor lassú fokozatra állítjuk a robotgépünket, és négy adagban hozzákeverjük a szárazanyagokat. A végén két citrom héját is belereszeljük. Egy 22 cm-es kerek vagy négyszögletes sütőformát kivajazunk és megszórjuk kukoricaliszttel, ebbe kanalazzuk bele a tésztát. 160 fokon, légkeverésen kb. 40 perc alatt sül készre. Tűpróbával ellenőrizzük, mielőtt kivesszük.

 
Antal Csilla
 

Ha elkészült, rácson pihentetjük kb. 10 percet, majd óvatosan kiszedjük a sütőformából. A citrom levéből a porcukorral szirupot főzünk. 2-3 perc forralás után levesszük a tűzről. A sütemény tetejét megszurkáljuk egy fogpiszkálóval, majd meglocsoljuk a sziruppal. Langyosra hűtve máris tálalhatjuk a polentatortát.

 
Antal Csilla
 

Ennek a süteménynek az állaga morzsalékosabb lesz, mintha búzalisztből sütnénk, ettől ne ijedjünk meg. Ha szeretnénk növelni benne a kukoricaliszt mennyiségét, akkor süthetjük úgy is, hogy a szárazanyagoknál fele-fele arányban használjuk a dióval. Ha világosabb, sárgásabb végeredményt szeretnénk, akkor mindenképpen mandulát használjunk dió helyett. Mindkét variáció nagyon finom.

A szirupot akár el is hagyhatjuk, akkor naturálisabb ízű süteményt kapunk, amit tálalhatunk valamilyen savanykás lekvárral is.

 

 
 
 

 

 

 

Ajánljuk még:

11 marcipángolyó a 110 éves anyák napi tortán – te mivel leped meg idén édesanyádat?

Rhea, Kronosz felesége és Zeusz anyja méltán vált a görögök tavaszünnepének főhősévé már az ókorban. A mitológia szerint ugyanis Kronosz az elő öt közös gyermeküket lenyelte, abbéli félelmében, hogy azok veszélyeztetik hatalmát, és végül a legkisebbik testvér, Zeusz mentette fivéreit és nővéreit a haláltól: végül a három fiútestvér osztozott a világ uralmán, három lánytestvérük pedig istennőként éltek az Olümposzon. A görögök az istenek anyjaként tisztelték Rheát, neki szentelték tavaszünnepüket, amely a mai anyák napja eredete. Később az őskeresztények Szűz Mária tiszteletének szentelték nagyböjt negyedik vasárnapját, a 17. századi Angliában pedig már az összes anyára kiterjedt a megemlékezés, és időpontja kitolódott a húsvét utáni negyedik vasárnapra. Jelentősége nem változott, formája annál inkább – készüljünk együtt anyák napjára!

 

Már követem az oldalt

X