Gesztenyés kosárka

Gasztro

Gesztenyés kosárka

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • tej (szükség szerint)

A tetejére:

  • 25 dkg édes gesztenyemassza
  • 2 dl tejszínhab
  • 20 g instant zselatin

Elkészítés 

A hideg, felkockázott vajat gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a sütőporral elkevert liszttel. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a két tojást és cseppenként annyi tejet, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ha úgy érezzük, hogy nagyon ellágyult a vajas masszánk, akkor érdemes becsomagolni, majd hűtőben pihentetni fél órát.

Amikor visszahűlt, visszakeményedett a tésztánk, egy belisztezett deszkán 3-4 mm vékonyságúra nyújtjuk, majd egy nagyobb méretű szaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. A kimaradó részeket természetesen újra összegyúrhatjuk, de az az adag már nem lesz annyira omlós és könnyű.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a korongokat, és 200 fokos sütőben 10–12 perc alatt megsütjük őket. Ha kicsit elkezdenek pirulni, készen is vannak.

Akkor folytatjuk velük a munkát, ha teljesen kihűltek. Közben a szobahőmérsékletű gesztenyemasszát egy robotgép segítségével krémes állagúra keverjük, és habzsákba töltjük. Ha túlságosan kemény lenne a masszánk, adjunk hozzá puha vajat, vagy egy kevés felvert tejszínhabot.

A jéghidegre hűtött tejszínhabot közepes fokozaton elkezdjük felverni. Rövid idő múlva megállítjuk a robotgépet, és beleszórjuk a zselatint a tejszínbe. Ha már majdnem elkészült, adhatunk hozzá 1-2 kanál porcukrot is, így nemcsak a gesztenyemassza, hanem a hab is édes lesz. 

A kihűlt tésztakorongok szélére egy szép mintájú csővel körben kinyomjuk a gesztenyemasszát, középre pedig a tejszínhabból készítünk egy csinos halmot.