Gesztenyés bejgli

Gasztro

Gesztenyés bejgli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 1 dkg élesztő
  • kb 1 dl tej
  • 7 dkg vaj
  • 5 dkg sertészsír

Töltelék:

  • 70 dkg főtt gesztenye
  • kb 15 dkg vaj
  • 1 dl víz
  • 20 dkg cukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A töltelékhez a gesztenyék héját keresztalakban bevagdossuk, majd feltesszük őket főni bő vízben. Körülbelül fél óra alatt el is készülnek. Ekkor kivesszük őket a vízből, és langyosra hűtjük. Leszedjük róluk a héjat, és a belső hártyás részt is. A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk. A meghámozott gesztenyéket botmixerrel pürésítjük, közben pedig hozzáadjuk a masszához a szirupot is. Végül a puha vajat is beledolgozzuk.

A lisztet, a vajat, a zsírt és a porcukrot egy deszkán elmorzsoljuk. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk egy pici cukorral, és a tésztához öntjük. Teszünk bele egy egész tojást is, egy pici sót, majd jól összedolgozzuk. Hideg helyen néhány órát pihentetjük.

Ha a tészta már lehűlt, 3 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk őket téglalap alakúra és egyenletes vastagságúra, majd rákenjük a tölteléket. (A tepsink hosszánál kb. két cm-rel hosszabbra nyújtsuk ki a tésztákat!) Egészen a tészta széléig kenjük a tölteléket, és itt is figyelünk, hogy a töltelék vastagsága kellően egyenletes legyen.

Ezután a téglalap alakú tészták rövidebb végeit egy-egy ujjnyira visszahajtjuk, majd a hosszabb oldalnál kezdve óvatosan feltekerjük. A rudakat végül kizsírozott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Ezután egy fapálcikával mindegyiket végigszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon áramlani sütés közben, majd mindegyiket lekenjük felvert tojással. Megvárjuk, hogy megszáradjanak, majd újra lekenjük őket, így lesz szép márványos a tetejük, ha megsülnek. 180 °C-on 35-40 perc alatt készülnek el.