Füge rokfortkrémmel
Hozzávalók
- 15 dkg rokfort (márvány) sajt
- 10 dkg vaj
- 10-12 friss füge
- 10-12 szem dió
Füge rokfortkrémmel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A rokfort sajtot szitán áttörjük, majd a puha vajjal simára keverjük. Néhány órára behűtjük, azután friss dióval, fügével és fehér kenyérrel kínáljuk. Előételként vagy bor mellé igazán kitűnő, különleges csemege.
Borzas füge
Hozzávalók
- 8 db füge
- 10 dkg liszt
- 1 dl tej
- 3 evőkanál olaj
- csipetnyi só
- 1 tojás
- 2 evőkanál fahéjas porcukor
- 2 evőkanál liszt
- 4 evőkanál kókuszreszelék
A sütéshez: olaj
A tetejére: fahéjas porcukor
Borzas füge – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A lisztet tejjel, a sóval, az olajjal és a tojássárgájával simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot. A fügéket vékonyan meghámozzuk, a szárukat meghagyjuk. A gyümölcsöket a száruknál fogva egyenként előbb fahéjas porcukorba, majd lisztbe forgatjuk. Az olajat fölforrósítjuk. A kókuszreszeléket a tésztához keverjük, majd a fügéket egyenként sűrű masszába mártva a forró olajban pirosra sütjük. Szalvétán lecsöpögtetjük, melegen, fahéjas cukorral meghintve tálaljuk.
Mediterrán fügefelfújt
Hozzávalók
- 40 dkg érett füge
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg cukor
- 4 tojás
A forma kikenéséhez: vaj
A tálaláshoz: 0,5 dl narancslikőr
Mediterrán fügefelfújt – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A fügét megtisztítjuk, apróra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk, vagy tűzálló tálban forró sütőbe téve 20 perc alatt megsütjük. A felolvasztott vajon megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel és folyamatosan kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve ízesítjük vaníliás cukorral és a tojások sárgáját is belekeverjük. A tojásos masszához előbb a puha fügét, azután a tojásfehérjékből vert kemény habot adjuk és vigyázva átforgatjuk. Végül kivajazott tűzálló tálba töltjük és előmelegített sütőben 200 C fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Azon forrón narancslikőrrel meglocsoljuk és máris tálaljuk.
Nyitókép: Pixabay / Rita E.
Ajánljuk még: