Fügés finomságok

Gasztro

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.

Füge rokfortkrémmel

Hozzávalók

  • 15 dkg rokfort (márvány) sajt
  • 10 dkg vaj
  • 10-12 friss füge
  • 10-12 szem dió

Füge rokfortkrémmel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A rokfort sajtot szitán áttörjük, majd a puha vajjal simára keverjük. Néhány órára behűtjük, azután friss dióval, fügével és fehér kenyérrel kínáljuk. Előételként vagy bor mellé igazán kitűnő, különleges csemege.

Borzas füge

Hozzávalók

  • 8 db füge
  • 10 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 3 evőkanál olaj
  • csipetnyi só
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál fahéjas porcukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál kókuszreszelék

A sütéshez: olaj

A tetejére: fahéjas porcukor 

Borzas füge – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A lisztet tejjel, a sóval, az olajjal és a tojássárgájával simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot. A fügéket vékonyan meghámozzuk, a szárukat meghagyjuk. A gyümölcsöket a száruknál fogva egyenként előbb fahéjas porcukorba, majd lisztbe forgatjuk. Az olajat fölforrósítjuk. A kókuszreszeléket a tésztához keverjük, majd a fügéket egyenként sűrű masszába mártva a forró olajban pirosra sütjük. Szalvétán lecsöpögtetjük, melegen, fahéjas cukorral meghintve tálaljuk.

Mediterrán fügefelfújt

Hozzávalók

  • 40 dkg érett füge
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg cukor
  • 4 tojás

A forma kikenéséhez: vaj

A tálaláshoz: 0,5 dl narancslikőr

Mediterrán fügefelfújt – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A fügét megtisztítjuk, apróra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk, vagy tűzálló tálban forró sütőbe téve 20 perc alatt megsütjük. A felolvasztott vajon megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel és folyamatosan kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve ízesítjük vaníliás cukorral és a tojások sárgáját is belekeverjük. A tojásos masszához előbb a puha fügét, azután a tojásfehérjékből vert kemény habot adjuk és vigyázva átforgatjuk. Végül kivajazott tűzálló tálba töltjük és előmelegített sütőben 200 C fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Azon forrón narancslikőrrel meglocsoljuk és máris tálaljuk.

Nyitókép: Pixabay / Rita E.

Ajánljuk még:

Tökravioli levendulás vajjal

Tökből sosem elég? Az ősz eme édes, ragyogó kincse annyi mindenbe belekívánkozik. Mivel a levendula nálunk megunhatatlan, olykor e két szín ötvöződik: a sárgás narancs és a liláskék. Egy komplementer őrület, egy elképesztő ízvarázslat? Ki kell próbálni, mert a chili meg a fokhagyma, a forró vajon sistergős levendulával elképesztő messzeségekbe röpít. Tök- és levendularajongóknak egyszerűen kötelező fogás, próbáljátok csak ki!