Frangepán torta

Gasztro

Frangepán torta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg leveles tészta
  • 4 dl zsíros habtejszín
  • 6 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 20 dkg mandula
  • 10 dkg aranymazsola
  • 1 ek. rumaroma
  • 3 csepp rózsavíz
  • 12 dkg vaj
  • 1/2 kk. fahéj
  • csipetnyi reszelt szerecsendió
  • 1 egész citrom héja

A díszítéshez:

  • 4 dl zsíros habtejszín
  • 3 ek. porcukor
  • 1 cs. instant zselatin
  •  50 dkg barackkompót

Elkészítés 

A leveles tésztából négy egyforma kört vágunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk ezeket, és 180 fokon pirosra sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejszínt gőzölésig melegítjük. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a keményítővel. Ha a tejszín már forró, akkor egy merőkanálnyival adunk a tojásos keverékhez, majd az egészet visszaöntjük a fazékba. Amint egyet forrt, be is fog sűrűsödni. Ekkor azonnal húzzuk le a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Végül a puha vajat kihabosítjuk, majd elkeverjük a krémmel. Ízesítjük fahéjjal, vaníliával és citromhéjjal. Beleforgatjuk a rumba áztatott mazsolát, és a pirított, aprított mandulát is.

Ha mindennel elkészültünk, betöltjük a megsült lapokat a krémmel. Legalább egy órára hűtőbe rakjuk, hogy szépen összeálljon a torta. A befejezéshez a tejszínt elkezdjük felverni. Közben hozzáadjuk az instant zselatint, majd kanalanként a porcukrot is. Ha már szép kemény a hab, akkor bevonjuk vele a tortát, és ízlésünknek megfelelően díszítjük. Végül lecsepegtetett sárgabarackbefőttel dekoráljuk.