Fogások, amiket leginkább ünnepekkor fogyasztunk és a fűszerek, amelyek különlegessé teszik őket

Gasztro

Fogások, amiket leginkább ünnepekkor fogyasztunk és a fűszerek, amelyek különlegessé teszik őket

Töltött káposzta, rácponty, mézeskalács és bejgli nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar karácsonyi asztal. A fogások rendje vidékenként és családonként is változik, de az ünnepi menü ízvilága jellegzetes, fűszeres aromái által teszi igazán meghitté a karácsonyt. Vannak fűszerek, amelyekből ilyenkor fogy a legtöbb, sőt, vannak fűszerkeverékek, amelyek méltán viselik a „karácsonyi” jelzőt.

Variációk töltött káposztára

Füstölt hússal főtt, feketeborssal, csomborral és kaporral ízesített, hordós káposztával készített töltött káposzta: Erdélyben például ez kerül az éjféli miséről hazatérő családok asztalára december 24-én, máshol halat készítenek, esetleg a disznóvágás javát tálalják fel vagy kocsonyát, disznófősajtot esznek, ecetes hagymával. Van, ahol a töltött káposzta a december 25-i menü része, vagy rácponty, esetleg köményes malacsült.

A töltött káposzta az egyik olyan közkedvelt magyar étel, amelynek táji variánsai különböző ízharmóniákkal gazdagítják gasztronómiai örökségünket: a bácskai szárma, a szabolcsi töltött káposzta, a hajdúhadházi lakodalmas káposzta és a székelyföldi változatok mind-mind különböznek egymástól, de mindegyikük igazi ünnepi fogás.

A karácsonyi hal csodája

Egész évben fogyaszthatnánk több halat, hiszen nagyon hálás alapanyag: sokféle hal kapható a hazai kínálatban és szinte mindegyik a lehető legváltozatosabban fűszerezhető és készíthető el. Ráadásul gyorsan. A karácsony és az ünnepi időszak favoritjai kétségtelenül a friss ponty és a lazac – sokféle formában elkészítve. A klasszikus halászlé mellett – amelynek egyik alapvető összetevője a ponty – a másik favorit a rácponty, amelyet zöldségekkel, pirospaprikával burgonyával és füstölt szalonnával készítünk el, és pompás egytálételként fogyasztjuk. 

A lazac ennél is egyszerűbb, hiszen elkészíthetjük párolva, grillezve is, de ilyenkor, ünnepek táján népszerű a fehérborssal és szerecsendióval ízesített vagy tejszínes mártással tálalt lazacfilé is. Tehetjük zöldségágyra, megszórva különféle morzsolt zöldfűszerekkel, mint például kapor, oregánó, bazsalikom vagy majoránna, de készíthetünk tárkonyos lazaclevest is, apró burgonyakockákkal, reszelt sárgarépával és tejszínes habarással.

Pulyka – nemcsak töltve

A szárnyasok karácsonykor sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. A kacsa, a liba és a tyúk mellett az utóbbi években egyre népszerűbb a pulyka is, hiszen egyrészt nagyon finom és kiadós, másrészt kevésbé zsíros, mint a kacsa és a liba. A pulykából főtt levesbe érdemes csipetnyi sáfrányos szeklicét is szórni, hiszen a pulyka levese sápadtabb, mint a sokkal sárgább liba-vagy tyúkhúsleves. 

A ropogós pulyka- vagy bármilyen szárnyassülthöz érdemes kipróbálnunk a ropogós sült csirke fűszerkeveréket, amely optimális arányban tartalmazza az ideális íz és állag eléréséhez szükséges hozzávalókat. Ha sütjük, a pulykát, vigyázzunk, ne szárítsuk ki: töltve, de darabjaira szedve, fűszerezve is nagyon finom lesz: tálalhatjuk burgonyapürével, sült burgonyával, de zöldkörettel is. Igazi különlegesség a Magyar Elek receptje szerint készített gesztenyés pulyka:

Sütemények Kánaánja

Illatos, mézes, fűszeres harmóniákban úszik a lakás ilyentájt decemberben. A citrusos, mézes, fahéjas, szegfűszeges, csillagánizzsal megbolondított ízek nemcsak a forralt bor jellegzetes harmóniáiban teljesednek ki, hanem a mézeskalácsban, a mézes süteményekben, a gyümölcskenyerekben és stollenekben, a fahéjas és egyéb ünnepi tortákban, az aprósüteményekben és a krémes finomságokban. 

A kötelező diós és mákos bejglik közé karácsonykor az aszalt szilvás és a gesztenyés változatot is szívesen készítjük, de a marcipánost is érdemes elkészíteni. Idén ünnepekre érdemes kipróbálni például a Frangepán tortát, amelynek rumos, szerecsendiós, fahéjas, krémes aromái kiválóan harmonizálnak például a pezsgő vagy egy könnyű rozé savaival.

Szilveszterre valami különlegeset!

Különleges évet búcsúztatunk és különleges évet kezdünk: ezzel a lelkülettel szoktunk készülni a szilveszterre – idén is érdemes betervezni valami újdonságot a klasszikus évbúcsúztató fogások mellé. Apró, fűszeres fasírtgolyókat készíthetünk sertéshúsból, szárnyashúsból, de a vegetáriánus számára zöldségekből – például brokkoliból, sárgarépából, karfiolból – vagy sajtból is. Nyugodtan használjuk a fasírt fűszerkeveréket, és tálaljuk édesburgonyával vagy zöld salátával, esetleg készítsünk hozzá valamilyen szószt. A fasírtgolyócskákhoz jól illik a mézes-mustáros szósz vagy a barna mártás is, amelyből ne felejtsük ki a babérlevelet, hiszen ez adja meg jellegzetes ízét. 

A felnőtteknek szánt szilveszteri aprósütemények közé nyugodtan csempészhetünk alkoholos és pikáns fogásokat is, például rum babát, a gyerekeknek pedig cserébe készülhet Raffaello golyó vagy sütőtökös róka is. 

Bármilyen menüt is tervezünk, bizonyos fűszereket garantáltan nem fogunk tudni nélkülözni a karácsonyi és év végi asztal finomságainak elkészítése közben. Érdemes tehát nagyobb kiszerelést vagy többet beszerezni feketeborsból, fehérborsból, szerecsendióból, fahéjból, szegfűszegből, mézeskalács fűszerkeverékből és persze minden olyan ízből, amely a család kedvenc ételeihez elengedhetetlen. 

A cikk megjelenését a Horváth Rozi támogatta.