Hozzávalók:
- ½ kg száraz bab (gyöngybab vagy másfajta fejtett bab)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só
- zsír
- pirospaprika
- babérlevél
Elkészítés:
Ha gyöngybabból készítjük az ételt, azt előzőleg nem kell áztatni, de más fajta esetében előző este áztassuk be a zöldséget! Az esetleges áztatás után a babot annyi vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Mikor a bab puhára főtt, leöntjük róla a főzővizet, lecsöpögtetjük és burgonyatörővel vagy fakanállal áttörjük. Nem kell egészen pépesre törni, maradhat darabosabb, akkor lesz igazán rusztikus az étel.
A vöröshagymát félkarikára vágjuk és mangalica zsíron megdinszteljük. Amikor már egy kicsit megkaramellizálódott, hozzákeverjük a pirospaprikát, és levesszük a tűzről. A babot tányérokba szedjük, majd a tetejére teszünk a paprikás hagymából. Friss kenyérrel kínáljuk.