Gasztro

Fillérekből finomat: a klasszikus tört paszuly

Köretként és főételként is megállja a helyét!

Hozzávalók:

  • ½  kg száraz bab (gyöngybab vagy másfajta fejtett bab)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • zsír
  • pirospaprika
  • babérlevél

Elkészítés:

Ha gyöngybabból készítjük az ételt, azt előzőleg nem kell áztatni, de más fajta esetében előző este áztassuk be a zöldséget! Az esetleges áztatás után a babot annyi vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Mikor a bab puhára főtt, leöntjük róla a főzővizet, lecsöpögtetjük és burgonyatörővel vagy fakanállal áttörjük. Nem kell egészen pépesre törni, maradhat darabosabb, akkor lesz igazán rusztikus az étel.

A vöröshagymát félkarikára vágjuk és mangalica zsíron megdinszteljük. Amikor már egy kicsit megkaramellizálódott, hozzákeverjük a pirospaprikát, és levesszük a tűzről. A babot tányérokba szedjük, majd a tetejére teszünk a paprikás hagymából. Friss kenyérrel kínáljuk.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Szerencsehozó szokások az új esztendőre

Annyira várjuk már, mint talán még soha, hogy végre a számláló eggyel többet mutasson a naptárban – ezzel talán a világ minden táján így vannak az emberek. Abban viszont nagyon is különbözünk, ahogy köszöntjük az új esztendőt, ahogy igyekszünk biztosra varázsolni a szerencsénket. A teljesség igénye nélkül idézünk fel pár érdekességet itthonról és a világ népeinek hagyományaiból.