Hozzávalók
A tésztához:
- 2,5 dl víz
- 10 dkg sertészsír
- 15 dkg liszt
- 1 csipetnyi só
- 5 tojás
A krémhez:
- 5 dl zsíros tej
- 1 vaníliarúd
- 5 tojássárgája
- 20 dkg cukor
- 3 ek liszt
- 2 ek keményítő
- 25 dkg vaj
Az összeállításhoz:
- 4 dl habtejszín
- 1 ek instant zselatin
A tepsi kenéséhez:
- sertészsír
- liszt
A zsírt a vízzel és egy csipet sóval együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Ekkor azonnal összekapja a forróság, de ne ijedjünk meg. Rövid ideig még kevergetjük, égetjük a tésztát az edényben, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ezután egy robotgép segítségével elkeverjük benne egyenként a tojásokat. A végére egy selymes, szép sárga masszát kapunk.
A tésztamasszából két lapot sütünk. Egy nagyobb méretű tepsi alját zsírral megkenjük, majd beszórjuk liszttel. Erre simítjuk rá a tészta egyik felét. Óvatos mozdulatokkal kenjük a masszát, mert ragacsos. Nem kell nagyon egyenletesen kenni, úgyis fel fog habosodni sülés közben. 200 fokos sütőben légkeverés nélkül kb. 25 perc alatt megsütjük a lapokat. Akkor vannak készen, ha szép aranybarna színük van, és felhőszerűre sülnek.
A krémhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Ezután belekeverjük a lisztet és a keményítőt is. Ha nincs keményítőnk, helyettesíthetjük liszttel is. Közben a tejet felforrósítjuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Néhány merőkanálnyit hozzáadunk a tojásos keverékhez, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és felforraljuk. Ha egyet forrt, és elkezd sűrűsödni, készen is van. Lehúzzuk a tűzről, majd kihűtjük. Ha már hideg, kihabosítjuk a szobahőmérsékletű vajjal.
A tejszínt krémesre felverjük, közben pedig hozzáadjuk a zselatint is.
Ezután összeállítjuk a süteményt. Az alsó lapra kenjük a vaníliás krémet, majd a tetejére halmozzuk a felvert tejszínhabot. A felső lapot adagnyi négyzetekre vágjuk, majd szépen elhelyezzük ezeket a tejszínhab tetején egymás mellé. A süteményt hagyjuk legalább egy órát pihenni a hűtőben, majd szeleteljük és tálaljuk.
Ajánljuk még: