Felhőszelet

Gasztro

Felhőszelet

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg sertészsír
  • 15 dkg liszt
  • 1 csipetnyi só
  • 5 tojás

A krémhez:

  • 5 dl zsíros tej
  • 1 vaníliarúd
  • 5 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek liszt
  • 2 ek keményítő
  • 25 dkg vaj

Az összeállításhoz:

  • 4 dl habtejszín
  • 1 ek instant zselatin

A tepsi kenéséhez:

  • sertészsír
  • liszt

A zsírt a vízzel és egy csipet sóval együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Ekkor azonnal összekapja a forróság, de ne ijedjünk meg. Rövid ideig még kevergetjük, égetjük a tésztát az edényben, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ezután egy robotgép segítségével elkeverjük benne egyenként a tojásokat. A végére egy selymes, szép sárga masszát kapunk.

A tésztamasszából két lapot sütünk. Egy nagyobb méretű tepsi alját zsírral megkenjük, majd beszórjuk liszttel. Erre simítjuk rá a tészta egyik felét. Óvatos mozdulatokkal kenjük a masszát, mert ragacsos. Nem kell nagyon egyenletesen kenni, úgyis fel fog habosodni sülés közben. 200 fokos sütőben légkeverés nélkül kb. 25 perc alatt megsütjük a lapokat. Akkor vannak készen, ha szép aranybarna színük van, és felhőszerűre sülnek.

A krémhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Ezután belekeverjük a lisztet és a keményítőt is. Ha nincs keményítőnk, helyettesíthetjük liszttel is. Közben a tejet felforrósítjuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Néhány merőkanálnyit hozzáadunk a tojásos keverékhez, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és felforraljuk. Ha egyet forrt, és elkezd sűrűsödni, készen is van. Lehúzzuk a tűzről, majd kihűtjük. Ha már hideg, kihabosítjuk a szobahőmérsékletű vajjal.

A tejszínt krémesre felverjük, közben pedig hozzáadjuk a zselatint is.

Ezután összeállítjuk a süteményt. Az alsó lapra kenjük a vaníliás krémet, majd a tetejére halmozzuk a felvert tejszínhabot. A felső lapot adagnyi négyzetekre vágjuk, majd szépen elhelyezzük ezeket a tejszínhab tetején egymás mellé. A süteményt hagyjuk legalább egy órát pihenni a hűtőben, majd szeleteljük és tálaljuk.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.