Fehércsokis máktorta

Gasztro

Fehércsokis máktorta

Lelesz Magdolna receptje, amit születésnapi tortapályázatunkra küldött

Hozzávalók:

Tészta (25 cm-es tortaformához):
  • 300 g mák
  • 120 g liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk fahéj
  • 180 g vaj
  • 8 tojás
  • 240 g cukor
  • 1 csipet só

Málnazselé:

Tovább olvasok
  • 300 g málna
  • 6 ek cukor (aki édesebben szereti, tehet többet is, de a krém édessége miatt kell valami savanykás tónus, ízlés kérdése)
  • 4 lap zselatin

Krém:

  • 1000 ml állati habtejszín
  • 250 g fehér csokoládé
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy vanília aroma vagy Bourbon vaníliás cukor
  • 1 cs zselatin fix (elhanyagolható abban az esetben, ha a krém a megfelelő állagot elérte. Fontos a csokoládé hőkezelése [temperálás] ebben az esetben, viszont, ha nem sikerült visszahűteni, akkor a krémhez hozzáadható nyugodtan a zselatin, hogy ne essen össze,  mikor a tortát rétegezzük vele. Ha nincs zselatin fixünk, habfixálóval is rögzíthető.)
  • Kevés eperlekvár

Elkészítés:

Tészta:

A mákot, az átszitált lisztet, sütőport, a citromhéjat és a kis kanál fahéjat keverjük össze. Következő lépésben előkészítjük a nedves alapanyagokat: a puha vajat 60 g cukorral habosra kavarjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a 8 tojássárgáját.

A tojásfehérjét 180 g cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzá forgatjuk óvatosan a vajas keverékhez. Ezután a mákos keveréket kis adagonként a vajas alaphoz adjuk.

A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd a tésztát beleöntjük. Előmelegített sütőben 175 °C (gázsütő esetében 2-es 3-as fokozat) tűpróbáig sütjük. (kb. 30-40 perc)

Málnazselé:

A négy darab lapzselatint áztassunk hideg vízbe.

A málnát egy edénykébe felrakjuk a cukorral és lassú lángon addig főzzük, míg össze nem esik. Ha felfőtt, hozzáadjuk a jól kicsavart zselatint és még egyet rottyantunk rajta. (Ha valaki nem szereti a zselatint, vagy allergiás rá, akkor természetesen hosszabb főzési idővel és több cukorral dzsem készíthető, ami majdnem ugyanolyan szépen megszilárdul.)

Amint elkészült, én abba a tortaformába töltöm vissza, amiben a sütit sütöttem, de előtte az aljára vágok egy szilikonos sütőpapírt, hogy mikor megszilárdul, akkor a zselét könnyebben ki lehessen venni a formából. Így tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Krém:

Javaslom a krémmel kezdeni a tortát, ugyanis ennek nem a készítési ideje a hosszadalmasabb, hanem az, hogy visszahűtsük a megfelelő hőmérsékletre.

A tejszínt folyamatos kevergetés mellett felforralom a vanília kikapargatott magjaival (vanília aromával vagy Bourbon vaníliás cukorral). Ha felforrt, akkor hozzáadjuk az összetördelt fehér csokoládét. Ügyeljünk arra, hogy a csoki teljesen elolvadjon, ugyanis a kis darabok a krém egyenletességét megtörik. (Mivel a csokoládét így hőkezeltük, teljesen másképp fog viselkedni a tejszínnel, mint mikor habbá verjük) Ezután ki kell hűteni a krémet.

Nem szabad egyből hűtőbe rakni, mert a kicsapódott pára belecsöpöghet a krémbe, ami hígítja, így először szabad levegőn hagyjuk hűlni egy kicsit, majd tegyük egy éjszakára, vagy legalább annyi időre a hűtőbe, hogy a krém 9 °C-osra visszahűljön, mert csak akkor lehet majd felverni úgy, mint a tejszínt, és csak akkor éri el a krémállagot.

Ha lehűlt a krém, akkor először a legalacsonyabb fokozaton kezdjük el verni, majd ha már egy kicsit elkezd fodrozódni, akkor emelhetünk a fokozaton és így tovább. Lényeges, hogy lassan verjük fel és fokozatosan, mert így a krém nem fog kicsapódni. (Nem kell megijedni, ha az első 1-2 percben még nem verődik fel, ugyanis ez egy hosszabb folyamat és ilyenkor a robotgép nagy segítségére van az embernek, ugyanis 10-15 percig is eltarthat a folyamat, de addig elő lehet készíteni a megsült tésztát, hogy utána már csak rétegezni kelljen.) Ha elértük a megfelelő krémes állagot, azonnal tölthetjük is a krémet a tortába.

A torta összerakása:

Miután kihűlt, kettévágjuk a tortalapot. Visszarakjuk a tortasütő formába az alját és megkenjük a tetejét eperlekvárral, majd erre jön egy réteg krém, amit habkanállal szépen elegyengetünk. Erre érkezik a málnazselé, amit előzőleg kivettünk a formából és ráillesztjük a krémre, ami így pontosan illeszkedik a torta méreteihez. Majd ismét egy réteg krém és végül a torta teteje.

Hagyjunk egy kis krémet a végére, amivel még díszíthetjük a végén, amivel megkenhetjük a tetejét. Befejezésképpen reszelhetünk rá étcsokoládét. További díszítési lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt (pralinék, bonbonok, csokicsipke stb.). Egy kis időre tegyük még vissza a hűtőbe, hogy összeálljon, majd pedig a tortaformából kivéve fogyasszuk el!

Az egy.hu születésnapjára beérkezett tortareceptek közül a Borbás Marcsi által kiválasztott nyertes süteményeket ITT TALÁLJÁTOK.