Fahéjas tekercs

Gasztro

Fahéjas tekercs

Ez a sütemény a svédek egyik kedvence, főként reggelire, illetve kávé mellé fogyasztják. A neve kanelbullar, és egyébként megtalálható már néhány hazai pékség kínálatában is.

Ennél a receptnél a tradicionális formázást használtam, de úgy is készítik, hogy vékonyra nyújtják, megkenik a tészta egyik felét a töltelékkel, majd ráhajtják a tészta másik felét, és így vágják csíkokra. Ezekből a csíkokból készítenek egy izgalmas és csinos csomót. Ezt a verziót kanelknutarnak is nevezik.

Hozzávalók:

Tovább olvasok
  • 25 g friss élesztő
  • 250 ml hideg tej
  • 75 g kristálycukor
  • 1 tk kardamom
  • 400 g  finomliszt
  • 1/2 tk só
  • 100 g puha vaj

Töltelék:

  • 100 g puha vaj
  • 1 ek finomliszt
  • 1 tk kardamom
  • 1 tk fahéj
  • 30 g kristálycukor

Szirup:

  • 35 g kristálycukor
  • 4 ek víz
  • 1 kk kardamom

A kenéshez:

  • 1 tojás
  • 1 ek víz
  • 1 csipet só

Elkészítés: 

A hideg tejben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a lisztből 250 grammot. Alaposan összekeverjük ezeket, majd állni hagyjuk kb. 30-40 percet. Ezután beledagasztjuk a maradék lisztet, a sót, végül pedig 2-3 részletben a puha vajat. Ezután hagyjuk kétszeresére kelni a tésztát. Keleszthetjük akár egy egész éjszakán át a hűtőben is.

Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és egy nyújtófával kb. 50x35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Fontos, hogy a kinyújtás előtt ne dagasszuk át, csak finoman nyomkodjuk meg kicsit a tenyerünkkel.

A töltelékhez a puha vajat elkeverjük a fűszerekkel, a liszttel és a cukorral, majd egyenletesen megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Ezután a hosszabb oldalától kezdve az egészet feltekerjük. Kb. 2 cm-es vastagságú darabokra vágjuk, ebből az adagból 25 db csiga jön ki.

 
Antal Csilla
 

Ha elkészültünk a darabolással, két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belehelyezzük sorjában a csigákat. Letakarva hagyjuk őket kelni kb. 25 percig, majd lekenjük a tojásos keverékkel, és 220 fokon 12-13 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Közben elkészítjük a szirupot. A vizet felforraljuk a cukorral és a kardamommal. Amint a cukor elolvadt, lehúzzuk a tűzről.

 
Antal Csilla
 

Ha a csigáink kisültek, kivesszük őket a sütőből, majd azonnal lekenjük a cukorsziruppal. Így gyönyörű csillogó lesz a felületük. Sütés előtt díszíthetjük őket akár jégcukorral is.

Sülésnél érdemes megfelelő távolságot hagyni köztük, az enyémek ugyanis jól megnőttek! Légmentesen tárolva még másnap is nagyon finomak és puhák.

 

 

 
X
Már követem az oldalt