Fahéjas tekercs

Gasztro

Fahéjas tekercs

Ez a sütemény a svédek egyik kedvence, főként reggelire, illetve kávé mellé fogyasztják. A neve kanelbullar, és egyébként megtalálható már néhány hazai pékség kínálatában is.

Ennél a receptnél a tradicionális formázást használtam, de úgy is készítik, hogy vékonyra nyújtják, megkenik a tészta egyik felét a töltelékkel, majd ráhajtják a tészta másik felét, és így vágják csíkokra. Ezekből a csíkokból készítenek egy izgalmas és csinos csomót. Ezt a verziót kanelknutarnak is nevezik.

Hozzávalók:

Tovább olvasok
  • 25 g friss élesztő
  • 250 ml hideg tej
  • 75 g kristálycukor
  • 1 tk kardamom
  • 400 g  finomliszt
  • 1/2 tk só
  • 100 g puha vaj

Töltelék:

  • 100 g puha vaj
  • 1 ek finomliszt
  • 1 tk kardamom
  • 1 tk fahéj
  • 30 g kristálycukor

Szirup:

  • 35 g kristálycukor
  • 4 ek víz
  • 1 kk kardamom

A kenéshez:

  • 1 tojás
  • 1 ek víz
  • 1 csipet só

Elkészítés: 

A hideg tejben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a lisztből 250 grammot. Alaposan összekeverjük ezeket, majd állni hagyjuk kb. 30-40 percet. Ezután beledagasztjuk a maradék lisztet, a sót, végül pedig 2-3 részletben a puha vajat. Ezután hagyjuk kétszeresére kelni a tésztát. Keleszthetjük akár egy egész éjszakán át a hűtőben is.

Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és egy nyújtófával kb. 50x35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Fontos, hogy a kinyújtás előtt ne dagasszuk át, csak finoman nyomkodjuk meg kicsit a tenyerünkkel.

A töltelékhez a puha vajat elkeverjük a fűszerekkel, a liszttel és a cukorral, majd egyenletesen megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Ezután a hosszabb oldalától kezdve az egészet feltekerjük. Kb. 2 cm-es vastagságú darabokra vágjuk, ebből az adagból 25 db csiga jön ki.

 
Antal Csilla
 

Ha elkészültünk a darabolással, két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belehelyezzük sorjában a csigákat. Letakarva hagyjuk őket kelni kb. 25 percig, majd lekenjük a tojásos keverékkel, és 220 fokon 12-13 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Közben elkészítjük a szirupot. A vizet felforraljuk a cukorral és a kardamommal. Amint a cukor elolvadt, lehúzzuk a tűzről.

 
Antal Csilla
 

Ha a csigáink kisültek, kivesszük őket a sütőből, majd azonnal lekenjük a cukorsziruppal. Így gyönyörű csillogó lesz a felületük. Sütés előtt díszíthetjük őket akár jégcukorral is.

Sülésnél érdemes megfelelő távolságot hagyni köztük, az enyémek ugyanis jól megnőttek! Légmentesen tárolva még másnap is nagyon finomak és puhák.

 

 

 

Már követem az oldalt

X