Ennél a receptnél a tradicionális formázást használtam, de úgy is készítik, hogy vékonyra nyújtják, megkenik a tészta egyik felét a töltelékkel, majd ráhajtják a tészta másik felét, és így vágják csíkokra. Ezekből a csíkokból készítenek egy izgalmas és csinos csomót. Ezt a verziót kanelknutarnak is nevezik.
Hozzávalók:
- 25 g friss élesztő
- 250 ml hideg tej
- 75 g kristálycukor
- 1 tk kardamom
- 400 g finomliszt
- 1/2 tk só
- 100 g puha vaj
Töltelék:
- 100 g puha vaj
- 1 ek finomliszt
- 1 tk kardamom
- 1 tk fahéj
- 30 g kristálycukor
Szirup:
- 35 g kristálycukor
- 4 ek víz
- 1 kk kardamom
A kenéshez:
- 1 tojás
- 1 ek víz
- 1 csipet só
Elkészítés:
A hideg tejben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a lisztből 250 grammot. Alaposan összekeverjük ezeket, majd állni hagyjuk kb. 30-40 percet. Ezután beledagasztjuk a maradék lisztet, a sót, végül pedig 2-3 részletben a puha vajat. Ezután hagyjuk kétszeresére kelni a tésztát. Keleszthetjük akár egy egész éjszakán át a hűtőben is.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és egy nyújtófával kb. 50x35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Fontos, hogy a kinyújtás előtt ne dagasszuk át, csak finoman nyomkodjuk meg kicsit a tenyerünkkel.
A töltelékhez a puha vajat elkeverjük a fűszerekkel, a liszttel és a cukorral, majd egyenletesen megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Ezután a hosszabb oldalától kezdve az egészet feltekerjük. Kb. 2 cm-es vastagságú darabokra vágjuk, ebből az adagból 25 db csiga jön ki.
Ha elkészültünk a darabolással, két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belehelyezzük sorjában a csigákat. Letakarva hagyjuk őket kelni kb. 25 percig, majd lekenjük a tojásos keverékkel, és 220 fokon 12-13 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Közben elkészítjük a szirupot. A vizet felforraljuk a cukorral és a kardamommal. Amint a cukor elolvadt, lehúzzuk a tűzről.
Ha a csigáink kisültek, kivesszük őket a sütőből, majd azonnal lekenjük a cukorsziruppal. Így gyönyörű csillogó lesz a felületük. Sütés előtt díszíthetjük őket akár jégcukorral is.
Sülésnél érdemes megfelelő távolságot hagyni köztük, az enyémek ugyanis jól megnőttek! Légmentesen tárolva még másnap is nagyon finomak és puhák.
Ajánljuk még: