Erdésztokány friss füvekkel

Gasztro

Erdésztokány friss füvekkel

Tavasz derekán az erdő és a rét olyan zöldben ring, amit talán a legnagyobb festők sem tudnak visszaadni vásznukon. Ezeket a zöld ízeket megkóstolhatjuk, levesbe vagy főzelékbe szelídíthetjük – persze, csak azután, ha meggyőződtünk róla, hogy ehetőek. Ezt a füves tokányt egy kedves erdész barátunk készítette nekünk először, az erdő rejtekén. Csodájára jártunk, mi minden került bele a kosarából! A sok-sok zöld „miskulancia” mennyei mártássá változott benne, mire a hús megpuhult, a juhtúró és a tojás bársonyossá simította, a tejföl csöppet savanyított rajta – ízében ott volt a tavaszi madárdal, a kikelet jókedve, az erdő zúgása fenségesen.

Hozzávalók

  • 60 dkg vad apróhús
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 40 dkg erdei gomba
  • 2 marék vegyes zöld növény
  • 1 kis chili
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 tojás
  • 1 dl tejföl

 

Tovább olvasok

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A vadhúst falatnyi darabokra vágjuk és sós vízben fél órán át főzzük, majd leszűrjük. A szalonnát kis kockára szeljük, kisütjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, üvegesre sütjük. Rátesszük a húst, a gombát, az összevágott zöld növényeket – mezei sóskát, útifüvet, százszorszéplevelet, szurokfüvet, csalánhajtást, pásztortáskát, labodát, amit éppen a természet kínál – meg a chilit, és fedő alatt, a saját levében pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés vízzel pótolhatjuk. Amikor a hús megpuhult, belemorzsoljuk a juhtúrót, majd a tejföllel elhabart tojásokat is beleöntjük. Elkeverjük, és már csak éppen átforraljuk. Máris tálaljuk friss kenyér kíséretében: mennyei ebéd!

Mindenképpen egy markáns, illatos fehérbor dukál mellé!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Az egytálételekben gazdagságosan használhatunk fel apróhúsokat. Társíthatjuk idényzöldségekkel, erdei gombákkal, ízesíthetjük erdei zöldfűszerekkel. Több féle módon sűríthetjük, de az is lehet, hogy a különféle alapanyagok keveréke, a lassú és kíméletes párolás során magától sűrű és ízletes egyveleggé válik.