Hozzávalók
- 60 dkg vad apróhús
- só
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 40 dkg erdei gomba
- 2 marék vegyes zöld növény
- 1 kis chili
- 20 dkg juhtúró
- 2 tojás
- 1 dl tejföl
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A vadhúst falatnyi darabokra vágjuk és sós vízben fél órán át főzzük, majd leszűrjük. A szalonnát kis kockára szeljük, kisütjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, üvegesre sütjük. Rátesszük a húst, a gombát, az összevágott zöld növényeket – mezei sóskát, útifüvet, százszorszéplevelet, szurokfüvet, csalánhajtást, pásztortáskát, labodát, amit éppen a természet kínál – meg a chilit, és fedő alatt, a saját levében pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés vízzel pótolhatjuk. Amikor a hús megpuhult, belemorzsoljuk a juhtúrót, majd a tejföllel elhabart tojásokat is beleöntjük. Elkeverjük, és már csak éppen átforraljuk. Máris tálaljuk friss kenyér kíséretében: mennyei ebéd!
Mindenképpen egy markáns, illatos fehérbor dukál mellé!
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Az egytálételekben gazdagságosan használhatunk fel apróhúsokat. Társíthatjuk idényzöldségekkel, erdei gombákkal, ízesíthetjük erdei zöldfűszerekkel. Több féle módon sűríthetjük, de az is lehet, hogy a különféle alapanyagok keveréke, a lassú és kíméletes párolás során magától sűrű és ízletes egyveleggé válik.