Erdei sós kuglóf

Gasztro

Erdei sós kuglóf

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók:

Előtészta:

  • 150 ml meleg tej
  • 150 g liszt
  • 30 g friss élesztő

Tészta:

  • 140 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 kk cukor
  • 2 púpos tk só
  • 2 db tojás
  • 250 g liszt
  • 50 g langyos tej
  • 50 g csipkebogyó
  • 70 g kemény kecskesajt
  • 1 cs medvehagyma
  • reszelt szerecsendió

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Elsőként az előtésztát készítjük el. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt és a lisztet. 10-20 percig hagyjuk állni, hogy legalább a duplájára növekedjen.

Az aszalt csipkebogyót közben beáztatjuk, hogy megpuhuljon.

A vajat a cukorral, a sóval és a szerecsendióval robotgépben felhabosítjuk. Ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk az előtésztát is, és elkezdjük dagasztani. Ha nagyjából elkeveredett a tojásos, vajas eleggyel, hozzáadjuk a lisztet, és az egészet jól kidagasztjuk a maradék tejjel.

Ha a tészta már szép szálas és sima, akkor beledagasztjuk a lereszelt sajtot és a csipkebogyót. A csipkebogyót egy kicsit nyomkodjuk ki, mielőtt a tésztához rakjuk. Ezt követően a medvehagymát nagyobb darabokra vágjuk, és azt is beledagasztjuk.

Ezután hagyjuk megkelni a duplájára. 30-40 perc múlva folytathatjuk az előkészítést. A formát közben kivajazzuk. Ha a tészta megkelt, kicsit átdolgozzuk, majd belerakjuk a formába. Ha újra megkelt, akkor 190 fokon pirosra sütjük kb. 35-40 perc alatt.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

A világosság ünnepe – a karácsony története

A történészek szerint már a harmadik század környékén ünnepelték a karácsonyt, méghozzá a Római Birodalomban. Ekkor még semmi köze nem volt a szent ünnepnek Jézus születéséhez, egy teljesen más „születésnap” adta az esemény jelentőségét: akkoriban ugyanis december 25-én tartották a Nap születésnapját. A történelem ismerői szerint a karácsonyi ünnepkör később azért került erre a napra, mert Jézus a keresztények szerint maga a világosság – így gyakorlatilag a pogány és keresztény ünnepkör összekapcsolódott.