Erdei gombás vadpörkölt juhtúrós sztrapacskával

Gasztro

Erdei gombás vadpörkölt juhtúrós sztrapacskával

Nincs is ennél jobb hétvégi menü!

Hozzávalók: 

  • 1 kg vadhús
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
  • 4 db babérlevél
  • 4 db borókabogyó
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 2 dl vörösbor
  • 20 dkg mangalicazsír
  • 20 dkg vargánya gomba

A sztrapacskához:

  • 30 dkg liszt
  • 60 dkg burgonya
  • 25 dkg juhtúró
  • 20 dkg tejföl
  • 20 dkg mangalicaszalonna

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A vöröshagymát mangalicazsírban karamellizáljuk, majd beletesszük a feldarabolt vadhúst, és kevés ideig hagyjuk pirulni. Ezután beletesszük a fűszercsokrunkat, a fokhagymát, a sót, a borsot, a babérlevelet, a borókabogyót, majd felöntjük jó minőségű vörösborral. Főzni kezdjük, hagyjuk kibontakozni az ízeket a fazékban. Amikor úgy látjuk, hogy a főzési idő a végéhez közeledik, a hús megpuhult, a zöldségekből jó sűrű szaft alakult, beletesszük az illatos, friss erdei gombánkat a keverékbe, és még 20 percig főzzük az egészet.

Eközben elkészítjük a sztrapacskánkat, ami nem áll másból, mint héjában főtt, összenyomott burgonyából és minőségi lisztből. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd összedolgozzuk a hozzávalókat. Zubogó sós vízbe beleszaggatjuk, készre főzzük.

Egy serpenyőben a kockára vágott mangalicaszalonnánkat kisütjük, és beleforgatjuk a sztrapacskát a juhtúróval.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.