Hozzávalók:
- Annyi húsos paradicsom, amennyi egy 5 literes befőttes üvegbe belefér.
- egy kis csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 db zöld csípős paprika (ízlés szerint)
- Fűszerkeverék:
- babérlevél
- mustármag
- feketebors (egész)
- rózsabors (egész)
- kapormag
- szegfűbors
- szegfűszeg
A savanyúság levéhez:
- 4 liter víz
- 50 dkg cukor
- 20 dkg só
- fél liter 10 %-os ecet
Elkészítés:
Készítsük el a savanyúság levét: ehhez a vízben oldjuk fel a sót és a cukrot, majd keverjük bele az ecetet. Forraljuk fel az egészet.
A befőttes üveg aljára tegyünk a megmosott petrezselyemből. Ezután egyenként, hogy jól kitöltse az üveget, rakjuk bele a megmosott paradicsomokat, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a csípős paprikát, valamint ízlés szerint adjunk hozzá a fűszerkeverékből.
Amikor a befőttes megtelt paradicsommal, karimáig öntsük fel a forró lével, majd lezárjuk és kidunsztoljuk üveget. Ehhez egy lábos aljára tegyünk vizet, állítsuk bele az üveget, és forraljuk 5 percig. Utána szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.