Dobálós, meggyes-cseresznyés, kelt pite

Gasztro

Dobálós, meggyes-cseresznyés, kelt pite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 ek cukor
  • 1 tk só
  • fél citrom héja
  • 5 dkg élesztő
  • 4,5-5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 25 dkg cseresznye
  • 25 dkg meggy
  • 3-4 ek cukor
  • 1 kk fahéj

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a cukorral, a sóval és a citromhéjjal, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az élesztőt, majd folyamatosan adagolva a langyos tejet, nagyon lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Használjunk a művelethez fakanalat, és belülről kifelé haladva keverjük a lisztet a nedves hozzávalókhoz. Ha elkészültünk, addig hagyjuk pihenni a tésztát, amíg a gyümölcsöt előkészítjük.

A cseresznyét és a meggyet kimagozzuk, elkeverjük néhány kanálnyi kristálycukorral és egy teáskanálnyi fahéjjal.

Egy közepes méretű tepsit kikenünk vajjal, kilisztezzük, majd ebbe öntjük bele a tésztánkat, és egyenletesre elsimítjuk. Ezután jöhet a tetejére a gyümölcs. Végül 180 °C-on 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük a piténket. Fontos, hogy a sütéshez magasabb oldalfalú tepsit válasszunk, mert jól meg fog emelkedni.

A receptet ebben a videóban is megtekinthetitek: 

Ajánljuk még:

Zebratorta (egy kicsit másként)
A Zebratorta egy igazán csinos sütemény, de azért valljuk be, az eredeti változat íze nem kifejezetten különleges, inkább semleges, sűrű piskótaszerű élmény. Az én verzióm egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb ízű, és látványra is más.