Dobálós, meggyes-cseresznyés, kelt pite

Gasztro

Dobálós, meggyes-cseresznyés, kelt pite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 ek cukor
  • 1 tk só
  • fél citrom héja
  • 5 dkg élesztő
  • 4,5-5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 25 dkg cseresznye
  • 25 dkg meggy
  • 3-4 ek cukor
  • 1 kk fahéj

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a cukorral, a sóval és a citromhéjjal, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az élesztőt, majd folyamatosan adagolva a langyos tejet, nagyon lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Használjunk a művelethez fakanalat, és belülről kifelé haladva keverjük a lisztet a nedves hozzávalókhoz. Ha elkészültünk, addig hagyjuk pihenni a tésztát, amíg a gyümölcsöt előkészítjük.

A cseresznyét és a meggyet kimagozzuk, elkeverjük néhány kanálnyi kristálycukorral és egy teáskanálnyi fahéjjal.

Egy közepes méretű tepsit kikenünk vajjal, kilisztezzük, majd ebbe öntjük bele a tésztánkat, és egyenletesre elsimítjuk. Ezután jöhet a tetejére a gyümölcs. Végül 180 °C-on 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük a piténket. Fontos, hogy a sütéshez magasabb oldalfalú tepsit válasszunk, mert jól meg fog emelkedni.

A receptet ebben a videóban is megtekinthetitek: