Diós mennyország: kakastaréj
2024.09.14.
Langyos tejjel tökéletes napindító!
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 15 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 kk só
- 5 dl tej
- 20 dkg vaj
A töltelékhez:
- 60 dkg darált dió
- 40 dkg kristálycukor
- 4 tojás
- 2,5 dl tej
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 ek sárgabaracklekvár
Kenéshez:
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a diót ledaráljuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük.
A megkelt tésztát négyfelé osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, és további hat részre vágjuk. Az így kapott kis téglalapokat megtöltjük a diós töltelékkel és feltekerjük. Széleit három-négy helyen bevágjuk, és ellentétes irányban meghajtjuk. Tojással megkenjük a tetejét.
Ezután hagyjuk még kelni, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on, készre sütjük.
Ajánljuk még:
A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!