Diós mennyország: kakastaréj

Gasztro

Diós mennyország: kakastaréj

Langyos tejjel tökéletes napindító!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 15 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 kk só
  • 5 dl tej
  • 20 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 60 dkg darált dió
  • 40 dkg kristálycukor
  • 4 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 ek sárgabaracklekvár

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a diót ledaráljuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük.

A megkelt tésztát négyfelé osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, és további hat részre vágjuk. Az így kapott kis téglalapokat megtöltjük a diós töltelékkel és feltekerjük. Széleit három-négy helyen bevágjuk, és ellentétes irányban meghajtjuk. Tojással megkenjük a tetejét.

Ezután hagyjuk még kelni, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on, készre sütjük.

Ajánljuk még:

Hüvelyesek java: 9 recept, ha laktató főzelékre vágynál a hidegben

A hüvelyesekből készített zöldséges fogások minden évszakban jó választásnak bizonyulnak, de a hideg beköszöntével valószínűleg egyre gyakrabban nyúlunk majd értük a kamrában. Kedvenc főzelékeinket, laktató második fogásainkat gyűjtöttük most ötletadó céllal egy csokorba.