Diós mennyország: kakastaréj

Gasztro

Diós mennyország: kakastaréj

Langyos tejjel tökéletes napindító!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 15 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 kk só
  • 5 dl tej
  • 20 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 60 dkg darált dió
  • 40 dkg kristálycukor
  • 4 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 ek sárgabaracklekvár

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a diót ledaráljuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük.

A megkelt tésztát négyfelé osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, és további hat részre vágjuk. Az így kapott kis téglalapokat megtöltjük a diós töltelékkel és feltekerjük. Széleit három-négy helyen bevágjuk, és ellentétes irányban meghajtjuk. Tojással megkenjük a tetejét.

Ezután hagyjuk még kelni, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on, készre sütjük.

Ajánljuk még:

Akik a legtöbbet tették a rendszerváltás után a népi kultúra népszerűsítéséért

A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!