Diós-fügés pite

Gasztro

Diós-fügés pite

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 50 dkg füge
  • 2 marék dió
  • 2 ek cukor
  • 1 db biocitrom leve és héja
  • fahéj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Robotgéppel összedolgozzuk a lisztet, a hideg vajat és a cukrot. Tegyünk bele egy csipet sót, majd a tojást is. Miután egynemű lett a tészta, kézzel alakítsuk gömbölyűre, majd tegyük a hűtőbe. A piteformát is érdemes behűteni. Míg hűl a tészta, pirítsuk meg a diót száraz serpenyőben. Ha már érezzük a pörkölt dió illatát, levehetjük a tűzről.

A fügét vágjuk negyedeire, és keverjük össze két evőkanál cukorral, fahéjjal, illetve a citrom levével és a reszelt héjával. A tészta kétharmadával béleljük ki a kivajazott piteforma alját és az oldalát, majd szurkáljuk meg egy villával. Tegyük rá a gyümölcsös keveréket. Ezután a maradék tésztát reszeljük rá a tetejére egy nagy lyukú reszelővel. A tetején oszlassuk el a diót is. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: