Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- 50 dkg füge
- 2 marék dió
- 2 ek cukor
- 1 db biocitrom leve és héja
- fahéj
- só
Elkészítés:
Robotgéppel összedolgozzuk a lisztet, a hideg vajat és a cukrot. Tegyünk bele egy csipet sót, majd a tojást is. Miután egynemű lett a tészta, kézzel alakítsuk gömbölyűre, majd tegyük a hűtőbe. A piteformát is érdemes behűteni. Míg hűl a tészta, pirítsuk meg a diót száraz serpenyőben. Ha már érezzük a pörkölt dió illatát, levehetjük a tűzről.
A fügét vágjuk negyedeire, és keverjük össze két evőkanál cukorral, fahéjjal, illetve a citrom levével és a reszelt héjával. A tészta kétharmadával béleljük ki a kivajazott piteforma alját és az oldalát, majd szurkáljuk meg egy villával. Tegyük rá a gyümölcsös keveréket. Ezután a maradék tésztát reszeljük rá a tetejére egy nagy lyukú reszelővel. A tetején oszlassuk el a diót is. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:
Ajánljuk még: