Diétás nudli cukkiniből és túróból

Gasztro

Diétás nudli cukkiniből és túróból

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 2 közepes, zsenge cukkini
  • 2 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 30 dkg túró

A mártáshoz:

  • 2 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tejfölös mártáshoz egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, tejfölt öntünk hozzá, majd sózzuk, borsozzuk. Az egészet átmelegítjük.

A cukkinit kislyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk, és állni hagyjuk. Ha levet engedett, alaposan kicsavarjuk. Rögös túrót adunk hozzá, és belekeverjük a tojást, illetve a lisztet. Kézzel kidolgozzuk a tésztát, majd amikor már jól összeállt, egy-két centi átmérőjű hengereket formázunk belőle. A hengereket felvágjuk, így kapjuk meg a „nudlikat”. Sós, lobogó vízben kifőzzük őket. Nagyjából két perc után feljönnek a víz tetejére, és onnan rögtön át is szedhetjük a mártásba. Azonnal tálaljuk.

 

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.