Gasztro

Datolyás diókenyér

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 200 g finomliszt
  • 50 g darált dió
  • 200 g magozott datolya
  • 50 ml kávé
  • 100 ml meleg víz
  • 100 ml olívaolaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 130 g cukor
  • 80 g kókuszkrém vagy joghurt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom héja
  • 90 g dió

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A datolyát feldaraboljuk, majd összekeverjük az olajjal, a meleg vízzel és a kávéval. Negyedórát hagyjuk pihenni, majd összeállítjuk a süteményt. A sütőport elkeverjük a cukorral, a sóval és a liszttel, valamint a darált dióval. Ízesítjük vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. A száraz hozzávalókat simára eldolgozzuk a datolyás keverékkel. Közben hozzáadjuk a kókuszkrémet vagy a joghurtot. A dióból félrerakunk 5-6 szép darabot, a többit durvára aprítjuk, és a tésztába forgatjuk.

Ezután az egészet egy kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába öntjük. A tetejére tesszük a szép diószemeket, majd 170 fokos sütőbe rakjuk. kb. 45-50 perc alatt sül készre.

A recept megjelenését a Czelli Malom támogatta.

Ajánljuk még:

Ennivaló rózsavaj-gyertya Valentin napra

A Valentin nap az első olyan alkalom az évben, amikor eszünkbe jut a rózsa. A rózsa, az örök virág, a virágok királynője, nem csupán a vázába, hanem az asztalon is. Óvva intek attól mindenkit, hogy a virágüzletben kínált rózsákból ejtsen szirmokat a tányérra! Ezek a virágok dísznövények, érkezési célra nem alkalmasak, bármilyen csábítóak is. Ám a tavaly gyűjtött, vagy teaként vásárolt rózsaszirmokkal csodálatos, szerelmes-virágos varázslatokat alkothatunk! Készülhet belőlük rózsaszörp, ami pezsgővel turbózva elegáns ital, poríthatjuk rózsabársonnyá egy lágy mousse tetejére. Romantikusoknak, a természetesség kedvelőinek pedig készíthetünk rózsás vajgyertyát, amely egy foszlós kaláccsal, friss gyümölcsökkel káprázatos finomsággá lényegülhet. Az ünnep fénypontja lesz, amikor a rózsás vajgyertya lángja fellobban, igazi különlegességként!