Datolyás diókenyér

Gasztro

Datolyás diókenyér

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 200 g finomliszt
  • 50 g darált dió
  • 200 g magozott datolya
  • 50 ml kávé
  • 100 ml meleg víz
  • 100 ml olívaolaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 130 g cukor
  • 80 g kókuszkrém vagy joghurt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom héja
  • 90 g dió

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A datolyát feldaraboljuk, majd összekeverjük az olajjal, a meleg vízzel és a kávéval. Negyedórát hagyjuk pihenni, majd összeállítjuk a süteményt. A sütőport elkeverjük a cukorral, a sóval és a liszttel, valamint a darált dióval. Ízesítjük vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. A száraz hozzávalókat simára eldolgozzuk a datolyás keverékkel. Közben hozzáadjuk a kókuszkrémet vagy a joghurtot. A dióból félrerakunk 5-6 szép darabot, a többit durvára aprítjuk, és a tésztába forgatjuk.

Ezután az egészet egy kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába öntjük. A tetejére tesszük a szép diószemeket, majd 170 fokos sütőbe rakjuk. kb. 45-50 perc alatt sül készre.

A recept megjelenését a Czelli Malom támogatta.

Ajánljuk még:

Paradicsomlevesek netovábbja

Betűtésztás vagy vajas galuskás? Édes vagy borsos? Télen melegen, nyáron hidegen? A paradicsomleves mindenkinek mást és mást jelent. Nekem a betűtésztás, menzás paradicsomleves volt a mumus, mert abban a rántás és a sűrített lé jó arányát nehéz eltalálni. Gyakorlat kell hozzá, nem kevés – és rajongás ezért a sűrű levesért. A házi, vajas galuskás közelebb vitt egy kicsit a paradicsomleves lényegéhez, ám amikor a legkisebb leányom a nyers paradicsomlevesével kínált, az lett a befutó: az igazán nyári, üde, zamatos paradicsomleves – a jövő generációja, új ízek, friss élmények lenyomatai levesbe sűrítve.